Tachov vytlačily z dálničních ukazatelů Mariánské Lázně

Tachov – Do nezvyklého sporu s ministerstvem dopravy a Mariánskými Lázněmi se pustilo město Tachov. Jeho název totiž od ledna zcela zmizel z dálničních ukazatelů u křižovatky Nová Hospoda na D5. Nahradily ho Mariánské Lázně, které přitom leží dále od dálnice než Tachov. Podle tachovské radnice to městu přináší problémy – turisté do něj netrefí, zhoršily se také podmínky pro podnikatele.

Tachov je jedním z největších měst západně od Plzně, přesto se ho ministerstvo dopravy rozhodlo upozadit za Mariánské Lázně. Pro řidiče, kteří jedou po dálnici D5, jako by Tachov vůbec neexistoval. Vláda přitom nedávno slíbila pomoc celému Tachovsku, které sužuje vysoká nezaměstnanost.

Až do změny územního členění sídlil v Tachově okresní úřad, ve městě žije 12 tisíc lidí. Že bylo na cedulích nahrazeno Mariánskými Lázněmi, je pro město velká urážka. „Je to mariánskolázeňská lobby a víme, že se o to snažili od začátku. Žádný ministr jim nevyhověl, až tento,“ uvedl tachovský starosta Ladislav Macák.

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Ministerstvo dopravy ovšem poukazuje na to, že obě města na tabulích být nemohou. Celkem jsou povoleny pouze čtyři položky. „Z hlediska mezinárodní lázeňské turistiky jsme upřednostnili Mariánské Lázně,“ uvedl mluvčí ministerstva Karel Hanzelka.

Zdánlivá maličkost přináší řadu problémů. Stěžují si lidé, místní podnikatelé a firmy. Řidiči, kteří cestu neznají, bloudí. „Komplikuje nám to život, protože spousta obchodních partnerů nás teď hledá,“ upozornil tachovský podnikatel Martin Kořínek.

Směrovka už zaměstnává i plzeňský krajský úřad, který apeloval na ministerstvo, aby Tachov na ukazatel vrátilo. Mariánské Lázně totiž nejsou schváleny ministerstvem jako dálkový cíl a dokonce nejsou ani na seznamu kulturních cílů ministerstva pro místní rozvoj.

Ministerstvo dopravy si ale stojí za svým rozhodnutím odstranit Tachov z dálničních cedulí. Město tak přes veškerou snahu radnice i kraje zřejmě zůstane „neviditelné“.