Na aprílovém Staroměstském náměstí je k vidění největší řehtačka i králičí skoky

Praha - Milovníci humoru a kuriozit mohou zavítat na pražské Staroměstské a Václavské náměstí, kde dnes probíhá zábavní odpoledne. Na Staroměstském náměstí to žije už od tří odpoledne. Návštěvníci mohou spatřit takové rekordní kuriozity, jako je největší řehtačka nebo naopak nejmenší pomlázka. K vidění byla i aprílová soutěž králíků, kteří na vodítkách poslušně skákají přes překážky.

Organizátor akce, Josef Vaněk z Agentury Dobrý den, představil i unikátní, třicet centimetrů velkou kraslici z domovského Pelhřimova, která je vyrobená z tisíce sirek a její výroba zabrala autorovi několik desítek hodin. Josef Vaněk dále vyjmenovává další body programu, například vystoupení mladého talentovaného zpěváka Pepy Vágnera nebo výstavu 1410 velikonočních vajíček, které byly vytvořeny klasickými velikonočními technikami.

Další zajímavostí bude snaha o překonání rekordu v driblinku s vařeným slepičím vajíčkem. Pokusí se o to zkušený driblér Honza Skorkovský, který už s míčem dodribloval i na Sněžku. Neméně zajímavý a zároveň i záslužný bude plánovaný počin ultramaratonce Miloše Škorpila, který se rozhodl běžet přes republiku a za každý uběhnutý kilometr věnovat určitý finanční obnos na konto Paraple. Muzeum rekordů a kuriozit pořádá tuto akci na Staroměstském náměstí pravidelně prvního dubna už od roku 1994. Ideou akce je kromě aprílové zábavy i snaha o udržení českých tradic a jejich představení širší veřejnosti.

Aprílová šou na Staroměstském náměstí (zdroj: ČT24)

Králičí hop – aprílová akce Českého klubu chovatelů

Pavel Jursík, předseda Českého klubu chovatelů, představuje spolu s vítězem, králíkem Ferdou, další část aprílového programu – Králičí hop. Ač by se to mohlo na první pohled zdát, nejedná se o závody, ale spíše přehlídku králičích dovedností. Smyslem akce je donutit králíky k jejich přirozenému pohybu a zároveň probudit u mládeže zájem o tato zvířata a obecně tak i přírodu. Králík se dá cvičit zhruba do tří měsíců věku, kdy postupně skáče přes zvyšující se překážky. Pan Jursík pobaveně dodává, že někteří se naučí spát i v postýlce – i tato zajímavost je na náměstí k vidění. Jako odměnu za předvedené dovednosti dostávají ušáci klasické krmení, ovšem rádi se dají zlákat i na nějaký pamlsek.

Akce agentury Dobrý den dnes končí, ale velikonoční trh pokračuje až do pondělí. Muzeum kuriozit se přesune do Plzně, kde se pokusí vytvořit rekord v počtu vykoledovaných vajíček.

  • Aprílová králičí přehlídka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1545/154495.jpg
  • Účastník králičí šou v akci autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1545/154497.jpg