Bém: Pokuta za Karlův most je politická agitace

Praha - Pražský primátor Pavel Bém označil pokutu, kterou Praha dostala za opravu Karlova mostu, za „fenomenální výsměch“ a politickou agitaci. Řekl to dnes během svého vystoupení na 101. žofínském fóru. Magistrát se proto podle něj odvolá. Dodal, že rozhodování o pokutě na plzeňský úřad, který je pod vedením sociální demokracie, převedli úředníci platící příspěvky sociální demokracii.

Množství stížností na opravu mostu souvisí podle primátora s tím, že památka nebyla uzavřena a lidé tak mohou kontrolovat postup prací. „Že jedna taková stížnost skončí u současného Národního památkového ústavu a úředníků, (…) kteří platí příspěvky v sociální demokracii, kteří pošlou rozhodnutí do Plzeňského kraje, kde opět není nikdo jiný ve vedení než sociální demokracie, (…) tak to já již považuji za fenomenální výsměch a toto je normální politická agitace,“ řekl Bém.

Správní řízení s vlastníkem památky, tedy s městem, a se zhotoviteli obnovy, společností Mott MacDonald, vedl Plzeňský kraj od 21. ledna z rozhodnutí ministerstva kultury. Ministerstvo jako nadřízený orgán památkové péče tak rozhodlo kvůli nečinnosti pražského magistrátu a také proto, aby vyloučilo střet zájmu. Ministerstvo mohlo kauzu předat pouze do kraje pod vládou sociální demokracie, ČSSD totiž v posledních volbách ovládla všechny kraje s výjimkou Prahy.

Bémovi připadá obvinění Kněžínka neuvěřitelné

Plzeňský kraj ve středu oznámil, že hlavnímu městu udělil pokutu 3,25 milionu korun za znehodnocení památkového hodnoty Karlova mostu. Bémovi se dále nelíbí obvinění ředitele odboru památkové péče Jana Kněžínka. Policie ho v souvislosti s opravou Karlova mostu podezírá z trestného činu maření úkolu veřejného činitele z nedbalosti. Obvinění označil za neuvěřitelné. „Strašně jsem zvědav, jak ve finále toto trestní oznámení skončí,“ dodal. Kněžínkovi hrozí zákaz činnosti nebo až tři roky vězení.

Vydáno pod