Zelená vládne i newyorskému autosalonu

New York – Od pátku se otevřou brány newyorského autosalonu. Stejně jako na březnovém ženevském autosalonu bude se i ve Spojených státech hodně mluvit o tzv. zelených autech. Na podporu úsporných modelů navíc tlačí i federální vláda. Americká agentura pro životní prostředí spolu s národním úřadem pro bezpečnost silničního provozu totiž dnes vydaly nová pravidla pro výrobce: Od roku 2012 budou muset prodávat výrazně úspornější auta, jejich spotřeba bude muset klesat tak, aby byla na 60 procentech současné úrovně.

Nové předpisy mají ušetřit tolik ropy, jako by ze silnic na rok zmizelo skoro 60 milionů aut. Výrobci se přitom ocitli v docela nové situaci. Mají nad sebou vládní bič, už nejde jen o módní trend.

Se „zelenými“ vozidly přišla většina výrobců. Ford v New Yorku ukázal celou řadu hybridů. „Budou stále důležitější a v budoucnu uvidíme další elektrifikaci aut,“ řekl předseda představenstva Fordu Alan Mullaly.

V New Yorku začne autosalon (zdroj: ČT24)

S první hybridem se ve Spojených státech představil také jihokorejský Hyundai. Na autosalonu je k vidění upravená limuzína Sonata. Hyundai ovšem těží především z toho, že má ve své nabídce především malá a levná auta. Během krize se začala kupovat právě ta a Hyundai jen v březnu mu za oceánem stouply prodeje o pětinu.

Právě boj o zákazníky je dalším tématem newyorského autosalonu. Prodeje ve Spojených státech by se letos měly odrazit ode dna a stoupnout o deset procent na 11,5 milionu aut. Firmy se snaží zaujmout řidiče slevami a různými pobídkami. „Nic jiného jim nezbývá, myslím, že agresivní pobídky by mohly zákazníky přinutit se jít alespoň podívat k dealerovi. Je ale otázkou, jestli si je skutečně i získají,“ podotkla analytička Jessica Caldwellová.

Poprvé pod novým majitelem se v New Yorku ukázal i na poslední chvíli zachráněný Saab. Letos by chtěl prodat o pětinu aut víc než loni. „Je to příležitost znovu vybudovat značku, nezávislou na general motors, s novými modely a dokázat, že jsme životaschopní,“ uvedl produktový manažer Saabu Magnus Hanson.

Američané nezapomínají ani na sportovní auta a velká SUV. Jejich dominance je ale definitivně minulostí. Všechny novinky můžou návštěvníci autosalonu prozkoumat až do neděle 11. dubna.

  • Hyundai Sonata autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1546/154545.jpg
  • Saab autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1546/154548.jpg