Práva v Plzni odeslala první čtyři návrhy na odebrání titulu

Plzeň - Plzeňská právnická fakulta dnes předala rektorovi Západočeské univerzity první čtyři návrhy na odebrání titulu u držitelů Ph.D. Začíná tak proces odebírání titulů. Rektor zahájí správní řízení po Velikonocích. Do konce dubna také práva pojmenují konkrétní viníky kauzy a univerzitě zřejmě doporučí, aby podala žalobu na ochranu svého dobrého jména a také aby rozšířila trestní oznámení.

„Vstupujeme do závěrečné fáze, i když její délku lze jen těžko odhadnout,“ uvedl rektor Josef Průša. Potvrdil, že dnes převezme první čtyři návrhy.

Podle proděkana práv Petra Bezoušky komise univerzity sice původně pojmenovala pochybení u 14 ze 63 držitelů Ph.D. Šest jich bylo nejzávažnějších, ale z těchto šesti dva lidé ještě nedostali diplom. V jejich případě fakulta proto nebude podávat návrh, ale oznámí jim sama, že diplom nebude vydán, jsou nadále studenty, a uvede, co musí udělat, aby mohli dostudovat. I tyto případy byly rektorovi odeslány.

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Pochybné práce prostudují práva v Praze, Brně a Olomouci

V případě zbylých osmi držitelů Ph.D. požádá vedení práv děkany ostatních tří právnických fakult v ČR, aby jejich experti prostudovali dizertační práce a podali k nim stanoviska. Jména adeptů na ztrátu titulu Ph.D. dosud oficiálně potvrzena nebyla, spekuluje se třeba o bývalém proděkanovi fakulty Ivanu Tomažičovi nebo například o odvolaném šéfovi akademického senátu Danielu Teleckém.

Do půlky dubna fakulta vyhodnotí a předá návrhy u absolventů bakalářského studia, do půlky května totéž učiní s absolventy magisterského studia. U zhruba stovky držitelů titulu JUDr. nechá v Brně prozkoumat rigorózní práce programem na odhalování plagiátů. Rektor Průša připustil, že univerzita bude muset řešit, v jakém postavení dotyční po odebrání diplomu budou. V úvahu totiž přichází, že zůstanou studenty ZČU s neukončeným studiem a budou moci složit novou kvalifikační zkoušku, aby titul získali.

Podle Průši univerzita nyní kvůli kauze spolupracuje s policií, je ve styku s advokátními kancelářemi. Akreditační komisi i ministerstvu školství, jež podalo kvůli aféře trestní oznámení na neznámého pachatele, poskytla závěrečnou zprávu včetně jmen hříšníků.

Velký podíl na zjištěných problémech na právech v Plzni měl podle komise bývalý děkan fakulty. Porušil prý v mnoha případech studijní a zkušební řád, vlastní vyhlášky, možná i vysokoškolský zákon. Netýká se to jen posledního děkana Jaroslava Zachariáše, ale i jeho předchůdce Milana Kindla. Pokud univerzita skutečně podá žalobu, bude to její první krok na svoji obranu, který od vypuknutí aféry učinila.

Akreditační komise

Třetině členů Akreditační komise končí v září mandát. Současná předsedkyně Vladimíra Dvořáková ale zřejmě své křeslo uhájí i na dalších šest let. Návrh na nové složení komise předloží ministryně školství Miroslava Kopicová vládě v následujících týdnech.

Činnost AK ale nedávno kritizovali experti z Vysoké školy ekonomické, podle nichž komise obchoduje s udělováním akreditací a na plzeňském skandálu se tak nepřímo podílela. Dvořáková ale kritiku odmítla jako neprofesionální a manipulativní.

AK je složena z 21 členů, kteří mají mandát na šest let. Letos se má obměnit sedm z nich.

Rektor se poradí s ÚOOÚ, zda jména hříšníků zveřejnit

ZČU pracuje nyní i na sestavení etické komise, k níž by se měly dostat všechny problematické případy. Pětičlenná komise bude mít tři externisty a dva experty ze ZČU. Na škole ukončil v minulém týdnu kontrolu Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ). Rektor uvedl, že se poradí s tímto úřadem o tom, zda zveřejnit jména hříšníků. Rozhodnutí rektora o odebrání titulu bude konečné, ohradit se dotyční budou moci pouze u soudu.

Jaroslav Zachariáš
Zdroj: ČT24/www.statim.cz
Vydáno pod