V Krkonoších napadlo až čtvrt metru sněhu

Hradec Králové - V Krkonoších v noci na dnešek napadlo až čtvrt metru sněhu. Horská služba proto zvýšila lavinové nebezpečí z prvního na druhý stupeň z pětibodové škály. V Pardubickém kraji místy těžký mokrý sníh lámal stromy a větve, způsobil několik dopravních nehod a zablokoval přepravu na železnici. Hasiči na Rychnovsku na Náchodsku likvidovali mnoho těžkým sněhem polámaných stromů. Na hřebenech Krkonoš nyní leží téměř 80 centimetrů sněhu. V největším středisku Krkonoš ve Špindlerově Mlýně napadlo asi osm centimetrů sněhu. Energetici zaznamenali také několik poruch na vedení vysokého napětí způsobené pádem větví zatížených sněhem do drátů nejčastěji na Svitavsku a v Skutči na Chrudimsku a okolí.

Na Rychnovsku, kde napadlo až deset centimetrů sněhu, měli hasiči od čtvrté hodiny šestnáct výjezdů. „Hlavně šlo o popadané stromy na silnice a dopravní nehody. Většinou auta skončila v příkopě,“ řekl operační důstojník rychnovských hasičů. Sníh podle něj rychle taje a hlavní silnice jsou mokré. Polámané stromy likvidovali i hasiči na Náchodsku.

Hasiči museli také vytahovat autobusy, které zůstaly viset nad příkopy a hrozily pádem. Některá vozidla zůstala zaklíněna na svodidlech. Na kopci u Vendolí na Svitavsku se během dne převrátily hned dva nákladní automobily Liaz.

Následky kalamity zastavily také dopravu na několika železničních tratích. Nejhorší byla situace ve východních Čechách, hlavně v okolí České Třebové, kde napadlo až 15 centimetrů sněhu. Nejvážnější bylo přerušení železniční dopravy na hlavní trati mezi Prahou a Ostravou.