Lékárny kvůli chybě u cen léků prý tratily 3,5 milionu

Praha - Zhruba 3,5 milionu korun činí podle předběžného vyčíslení České lékárnické komory (ČLeK) ztráty lékáren za den, kdy dávaly léky lidem za původní nižší ceny. Ze seznamu Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) vypadlo 200 léků, u nichž klesla úhrada ze zdravotního pojištění. Pacienti měli doplácet více, lékárny to ale nevěděly, ztrátu nesou samy. ČLeK již vyzvala ministerstvo zdravotnictví, ať lékárnám ztráty nahradí. SÚKL chybu přiznal a seznam doplnil. Škody lékáren ale vyčíslil jen na 1,7 milionu korun. Oprávněnou škodu lékárnám prý uhradí a všem rozeslal omluvný dopis.

Podle odhadů je průměrná ztráta jedné lékarny 1 400 korun, větší lékárna ale dosáhla i 16 000 korun. Prezident ČLeK Stanislav Havlíček požádal v dopise ministryni zdravotnictví Danu Juráskovou, aby opožděně stanovené ceny začaly platit, až si je lékárny zapracují do softwarových programů, nebo aby ministerstvo dalo záruky, že škody lékárnám uhradí.

Předseda představenstva Grémia majitelů lékáren Marek Hampel řekl, že již vyzvali členy, aby evidovali výdeje léků vypadlých ze seznamu. „Evidované ztráty jednotlivých provozovatelů lékáren, členů grémia, budeme požadovat na SÚKLu,“ uvedl. Léků, které ze seznamu vypadly, je podle SÚKLu méně, než tvrdí lékárnická komora. „Podle našich propočtů dosahují škody 1,724 milionu korun,“ řekla mluvčí SÚKLu Veronika Petláková. Grémium je dobrovolné sdružení 400 majitelů lékáren, v komoře je všech zhruba 7 000 lékárníků ze zákona povinně.

Pacienti budou chvíli platit víc

Pacienti musejí počítat s tím, že za své léky zaplatí přinejmenším po nějakou dobu víc. SÚKL snížil k 1. dubnu úhrady ze zdravotního pojištění. Rozdíl mezi cenou a úhradou doplatí pacient. SÚKL předpokládá, že firmy stejně jako vždy v minulosti sníží ceny tak, aby se do úhrady vešly a lidé nic nedopláceli nebo dopláceli jen málo. Než se tak stane, doplatí si pacienti například za lék na tlak Lusopress až 75 korun, dosud za jedno až dvě balení dávali jen regulační třicetikorunový poplatek. Další lék na tlak Zorem je přijde až na 350 korun, pokud budou chtít největší balení tablet největší síly. Za menší balení slabších tablet dají 63 korun.

„Dá se očekávat, že lidé budou doplácet na léky v řádu stokorun, lékárníci to nemohou ovlivnit,“ zdůraznil mluvčí ČLeK Aleš Krebs. Lékárníci jsou ale podle něj připraveni lidem poradit, zda jejich lék s vysokým doplatkem nelze nahradit jiným bez doplatku nebo s menším doplatkem. V rámci takzvané generické substituce mohou vydat na recept náhradní lék bez doplatku.