Školy učily zdravé děti jako mentálně postižené, vydělaly miliony

Praha - Až 34 zvláštních škol vzdělávalo zdravé děti podle programu pro lehce mentálně postižené, na tuto speciální výuku školy pobíraly i dotace. Školám proto podle České školní inspekce hrozí pokuta a možná i zánik. Celkem se mělo jednat o 110 dětí, více než čtvrtina z nich byly romské. U dalších téměř 200 dětí panují pochyby o oprávněnosti zařazení do speciálních tříd. Česko je přitom dlouhodobě mezinárodně kritizováno za vysoký počet Romů v praktických, dříve zvláštních školách. Inspekce proveřila 171 z více než 600 bývalých zvláštních škol.

„Jedná se o hrubé porušení školského zákona,“ uvedla ředitelka inspekce Olga Hofmannová, podle které o zařazení do těchto škol ale mnohdy stojí i rodiče: „Trvají na tom, protože je jim škola nejznámější, je nejblíže jejich bydliště.“ To potvrzuje i ředitel Základní praktické školy v Chlumci nad Cidlinou Aleš Vítek: „Vím, že jsou případy, kdy se ředitel ustrne a žádosti rodičů nakonec podlehne a dítě vezme, aniž má ještě v ruce doporučení z poradny.“

Předtím, než je dítě takto zařazeno, musí totiž projít pedagogicko-psychologickým vyšetřením. Tato specializovaná centra jsou ale často přímo napojena na speciální školy. Diagnostika dětí v poradnách je navíc mnohdy nekvalitní. V Ústeckém kraji má například v praktických školách diagnózu lehkého mentálního postižení přes padesát procent romských žáků. „V řadě případů převažoval zájem školy naplnit kapacitu v rozporu s oprávněným zájmem integrace žáka do běžného proudu vzdělávání,“ uvedli inspektoři ve své zprávě. Ministerstvo už proto chystá novely vyhlášek. Lehké mentální postižení by mimo jiné musel diagnostikovat i lékař.

Klasická základní škola dostává na žáka necelých 41 000 korun, pokud je však dítě postižené a je vzděláváno podle speciálního programu, zvyšuje se tato částka nejméně o 50 procent. Školy tak neoprávněně dostaly od státu nejméně 2,25 milionu korun. Co se však týká péče o skutečně lehce mentálně postižené žáky, jsou tyto školy na špičkové úrovni.

Školám nyní hrozí i výmaz z rejstříku škol

Pochybnosti o oprávněném zařazení do speciálních tříd mají navíc inspektoři u dalších 173 žáků. Názvy konkrétních škol nechce zatím inspekce zveřejňovat, nejvíc je jich ve Středočeském a Pardubickém kraji. Školy dostaly lhůtu, dokdy musejí zjištěná pochybení vysvětlit nebo napravit. Pokud tak neučiní, hrozí jim buď pokuta, nebo výmaz z rejstříku škol.

Děti v praktické škole
Zdroj: ČT24