Policie odložila kauzu politické korupce u loterijního zákona

Praha - Protikorupční policie odložila kauzu, v níž někteří politici čelili podezření, že byli ochotni přijmout peníze za to, že se pokusí změkčit novelu loterijního zákona. S kauzou přišel loni v září deník Mladá fronta Dnes, který zjistil, že představitelé některých stran byli při diskusi s reportérem vydávajícím se za majitele heren ochotni za peníze slíbit, že se pokusí změnit novelu zákona o loteriích ve prospěch svého sponzora. Své posty kvůli podezření z korupce opustili například dva místopředsedové KSČM.

Podezření se mimo jiné týkalo poslance KSČM Jiřího Dolejše a jeho stranického kolegy Čeňka Miloty. V jejich případě policie sice zahájila úkony trestního řízení s podezřením na spáchání trestného činu přijímání úplatku, obvinění ale nakonec nepadla. Dolejšovi by přitom v takovém případě hrozilo až 12 let vězení. „V případě dvou lidí nebyly zjištěny takové informace, které by vedly k zahájení trestního stíhání. Bylo to odloženo s tím, že se nejedná o podezření z trestného činu,“ uvedla Zenklová.

„Vnímám to jako potvrzení toho, co jsem vždycky říkal. To znamená, že se v té kauze nic trestněprávního nestalo. Šlo o normální jednání s člověkem, o kterém se pak bohužel ukázalo, že byl někým jiným,“ komentoval případ Dolejš a označoval jej za mediální bublinu. Dolejš i Milota v souvislosti s kauzou rezignovali na funkce místopředsedů KSČM. „Byl jsem teď znovu zvolen do ústředního výboru za Prahu. V tuto chvíli se plně soustředím na kampaň,“ reagoval Dolejš na dotaz, zda bude usilovat o návrat do vedení komunistické strany. Už dříve také zažaloval vydavatele Mladé fronty - společnost Mafra, na níž se domáhá omluvy.

Ochotu ke korupci nevykazovali jen komunisté

Kvůli kauze rezignoval i generální sekretář KDU-ČSL Jiří Stodůlka. Vstřícně se podle MF Dnes zachoval také poslanec TOP 09 Ladislav Šustr. Ten později kromě složení mandátu ohlásil, že nebude ani na kandidátce TOP 09, kde původně pro sněmovní volby figuroval. V jejich případě však policie ani nezahájila trestní řízení. „U dalších dvou lidí nebyly shledány důvody pro zahájení úkonů trestního řízení,“ řekla Zenklová.

Při testu oslovil člověk, jehož vyslala redakce jako majitele neexistující sítě heren Jackpot, šest parlamentních stran, z nichž pouze zelení ho odmítli rovnou, zatímco ODS, ČSSD a lidovci až po určité době. Nejhůře dopadli v testu komunisté a strana TOP 09, kteří by byli ochotni peníze přijmout, skrýt identitu dárce a lobbovat za nepřijetí návrhu.

Vydáno pod