K podpisu dohody USA - Rusko dojde ve čtvrtek ve Španělském sále

Praha - Prezident Barack Obama a jeho ruský protějšek Dmitrij Medveděv podepíší smlouvu o omezení jaderných zbraní ve čtvrtek v poledne ve Španělském sále Pražského hradu. Následovat bude slavnostní oběd na Hradě pro desítky hostů. S odvoláním na důvěryhodný diplomatický zdroj o tom informovala agentura ČTK. Setkání obou státníků budou v Praze provázet policejní a vojenské manévry.

Jako první přiletí do Prahy Medveděv – už ve středu večer kolem 19:15. A zamíří rovnou k českému prezidentovi Václavu Klausovi. Obama dorazí do Prahy až ve čtvrtek ráno, tedy krátce před podpisem klíčové smlouvy. I on si však najde čas na schůzku s Klausem. Setká se s ním v pátek.

Podpis smlouvy o jaderném odzbrojení, což je hlavní důvod návštěvy obou prezidentů v Česku, proběhne ve čtvrtek v poledne ve Španělském sále Pražského hradu a bude mít podobu slavnostního ceremoniálu. Poté bude následovat tisková konference a oběd v Rudolfově galerii Pražského hradu. Ke slavnostní tabuli usednou kromě Obamy a Medveděva desítky hostů, především z USA, Ruska a České republiky.

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)

Medveděv z Česka odcestuje ve čtvrtek odpoledne. Americký prezident se zdrží do pátku. Kromě setkání s Klausem a premiérem Janem Fischerem se Obama sejde ještě s vrcholnými představiteli 11 zemí střední a východní Evropy - Česka, Bulharska, Estonska, Chorvatska, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Polska, Rumunska, Slovenska a Slovinska.

Praha pod dohledem policie a armády

V pražských ulicích bude dohlížet na bezpečnost obou prezidentů přes tisíc policistů. Obamu a Medveděva budou kromě jeho vlastních bodygaurdů střežit také desítky českých ochránců. Na strategických místech uvidí Pražané také odstřelovače, snížit bezpečnostní rizika na minimum mají pomoci také speciální protiteroristické týmy.

„Protiútočný tým má za úkol, pokud by byla napadena kolona, postarat se o útočníky, aby kolona s chráněnou osobou mohla odjet pryč,“ řekl ředitel Útvaru rychlého nasazení Policie České republiky Libor Lochmann v rozhovoru pro ČT24. Podle tajných služeb však bezprostřední hrozba teroristického útoku v Praze nehrozí. 

Do ochrany Obamy a Medveděva se zapojí rovněž vojenské letectvo. Během celého jejich pobytu budou ve vzdušném prostoru tady nad Prahou připraveny zasáhnout nadzvukové stíhačky gripen.

Návštěva prezidentů zkomplikuje dopravu v Praze

Summit se neobejde ani bez uzavírek pro pěší i dopravu. Od úterního večera bude úplně uzavřený Pražský hrad. Přechodně pak všechny ulice, kudy budou prezidentské kolony projíždět. „Provoz na území hlavního města Prahy bude v některých lokalitách na stupni číslo 5, což znamená totální zastavení dopravy,“ upozornila mluvčí pražské policie Ivana Ježková. Lidé by proto měli dát přednost před auty městské hromadné dopravě.

Nebude kde zaparkovat

Značky zákaz zastavení, z nichž některé budou platit celé tři dny od 7. do 9. dubna, se objeví v místech, kde se budou oba prezidenti pohybovat a bydlet – na Starém i Novém Městě, na Hradčanech, v Dejvicích a Bubenči a také u letiště a v Evropské ulici. Na krátkodobé uzavírky celých ulic se musí připravit řidiči v místech, kudy pojedou prezidentské kolony.

Od středečního rána (0 nebo 6 hodin) do pátečního večera (15 nebo 24 hodin) nebude možné zastavit u starého ruzyňského letiště a v částech Křižovnické a Platnéřské ulice a na Alšově nábřeží.

Ve středu odpoledne začne platit zákaz zastavení v ulici V Celnici kolem hotelu Marriott a na Rohanském nábřeží. Zastavit nebude možné také v místech, kudy pojedou prezidenti na Pražský hrad – na Evropské třídě, v ulicích spojujících ji s Pohořelcem a dále k Hradčanskému náměstí.

Ve čtvrtek přibudou značky zakazující zastavení také v ulicích okolí ruské ambasády, na nábřeží Kapitána Jaroše a na Hlávkově mostě.

Odstřelovač
Zdroj: ČT24