Diskriminaci nečelí jen menšiny, ale i většinová společnost

Praha – K útlaku a diskriminaci nemusí vždy docházet jen u menšinové společnosti. Mnohdy musí vyhledat pomoc i většina. Jihlava například řeší problém na svém novém dětském sportovišti, kde skupinky agresivních a vulgárních dětí vytlačují ostatní. Podobné zkušenosti mají za sebou i Semily nebo České Budějovice. Problémy se většinou podařilo vyřešit nainstalováním kamer a zvýšeným dohledem městské police. Centrum kontaktních sportů na pražském Žižkově ale ukazuje, že může soužití Romů s většinovou populací fungovat i bez problémů.

Na jihlavském sídliště Dolina žije řada sociálně vyloučených obyvatel. Město zde nedávno otevřelo nové sportoviště za devět milionů korun. Problémy s chováním některých jeho návštěvníků ale začaly prakticky ihned. Děti si začaly stěžovat, že jim skupinky ostatních ze sídliště nadávají, jsou hluční a vyhání je z hřiště. „Já se jich bojím, jsou velcí a vyhrožují nám,“ řekl ČT jeden z návštěvníků sportoviště. Romské děti, které ČT na hřišti oslovila, se ale brání: „Nejsme na ně zlí. Já nevím, proč se bojí, my jim nechceme nic dělat.“

Vedení města nyní zvažuje, jak problémům předcházet. Podle náměstka jihlavského primátora Radka Vovsíka (ODS) jde o diskriminaci většinové populace menšinou. Hřiště zatím nechal hlídat městskými strážníky: „Jsme si vědomi, že to je řešení dočasné, že to neřeší problém natrvalo a pochopitelně to vyvolá určité protiromské nálady.“ Další možností je instalace kamery mětské policie vybavené tlampačem. Podle lidí, kteří pracují s romskou mládeží, je ale nejvhodnějším řešením zřídit na hřišti funkci trvalého správce, nejlépe z romské komunity a se znalostí prostředí. Jihlavský magistrát by měl další postup řešit na schůzce, která proběhne po Velikonocích.    

Diskriminovaná je i většinová společnost (zdroj: ČT24)

České Budějovice vyřešily problém policejní služebnou na sídlišti

Před třemi lety řešily problém se sociálně vyloučenými lokalitami i České Budějovice. Sídliště Máj provázely každodenní výjezdy policistů kvůli rušení nočního klidu a výtržnictví. Mezi paneláky se válely odpadky, rostly i vzájemné útoky a střídaly se petice neromských a romských obyvatel. Vedení policie i městských strážníků proto ztrojnásobilo počet hlídek, magistrát spustil kamerový systém a před dvěma lety vybudoval novou policejní služebnu přímo mezi panelovými domy. „Po dvou letech fungování této služebny mohu říct, že se problémy z většiny vyřešily,“ potvrdila ČT mluvčí Městské policie České Budějovice Kateřina Schusterová.  

Stovky stížností a několik případů napadení řešila ještě předloni policie v novém semilském skateparku. Romové tu dokonce vybírali jakési vstupné. Dnes už skatepark funguje normálně. Problémy vyřešily časté kontroly strážníků a umístění dvou kamer za 250 tisíc korun. „Je to takový psychologický strašák, protože sil lidé uvědomují, že jsou pod dohledem,“ domnívá se vrchní strážník Městské policie Semily Václav Baudys.

Na Žižkově se bojuje pěstmi, ale jen v ringu 

Příkladem pro všechny může být bývalý československý reprezentant v boxu Stanislav Tišer, který před 16 lety založil na Žižkově Centrum kontaktních sportů. Nejprve k němu chodily jen Romové, dnes už tu denně vzájemně bojují všichni, ale jen v ringu.

Vydáno pod