V polovině dubna přijede do Česka portugalský prezident

Praha – Americký prezident Barack Obama a jeho ruský protějšek Dmitrij Medveděv nebudou jedinou vysokou státní návštěvou, která v dubnu zavítá do Prahy. V polovině měsíce přijede na pozvání Václava Klause portugalský prezident Aníbal Cavaco Silva. Oba státníky čeká bilaterální jednání i společná večeře.

Na třídenní návštěvu přijede portugalský prezident s manželkou Marií do Česka 14. dubna. Vedle soukromého setkání s českým prezidentským párem se portugalský prezident, který je stejně jako Václav Klaus profesorem ekonomie, zúčastní podnikatelského semináře v pražském hotelu Hilton.

Česko-portugalské vztahy začaly nabývat na intenzitě v polovině 90. let a jsou na velmi dobré úrovni. Naposledy Prahu před čtyřmi lety navštívil portugalský ministr zahraničí Diogo Freitas do Amaral. Klaus zavítal do přímořské země jako prezident poprvé před šesti lety. Bývalý prezident Václav Havel si při státnických návštěvách oblíbil tuto zemi natolik, že se před lety rozhodl koupit rezidenci v přímořském letovisku v Olhos d'Agua, později ji ale prodal.