Údajní svědci zločinů tahají policii za nos. Chtějí výhody ve vězení

Praha - Česká policie se stále častěji zabývá případy, kdy jim svědci, kteří jsou často z řad odsouzených vězňů, nabízejí zásadní informace o mediálně známých kauzách. Výjimkou nejsou ani případy, kdy za to pro sebe chtějí nějaké výhody. Jedná se třeba o značkové sportovní oblečení. Informace jsou ale většinou bezcenné, policie je však přesto prověřit musí.

Vražda bosse podsvětí Františka Mrázka, dosud neobjasněný pomníček české kriminalistiky, nepřitahuje jen pozornost policistů. Stále častěji se objevují i údajně zaručené, ale ve skutečnosti zcela bezcenné informace od vězňů, kteří se na podobných případech chtějí zviditelnit.

Podle mluvčího Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavla Hantáka se v současnosti opakují tři jména. Protimafiánský útvar tak například bezúspěšně prověřoval svědectví vězně, který tvrdil, že byl u čtvrcení těla pohřešovaného otce Radovana Krejčíře Lamberta a že ví, kde je zakopáno jeho tělo. I když policie dopředu tuší, že jsou informace nevěrohodné, prověřit je musí. „Nemůžeme si dovolit tu informaci nechat ležet,“ říká Hanták.

Reportáž Roberta Maleckého (zdroj: ČT24)

„Jedná se o velice četná a častá oznámení, která se týkají třeba toho, že by odsouzení ukázali nález zakopané mrtvoly, že by poskytli nějaké zásadní dokumenty, videokazety a podobně,“ popisuje nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká. „Policie by rozhodně neměla zneužít té situace v případě důkazní nouze. Má povinnost postupovat podle zásady oficiality, nicméně doporučoval bych vždy používat zdravý rozum,“ dodává advokát Filip Princ.

Důvod, proč se objevují stále nová svědectví k mediálně známým kauzám, je většinou stejný. Monotónní život ve vězení, který si odsouzení snaží jednoduše zpříjemnit. Česká televize má k dispozici jeden z mnoha takových dopisů, v němž vězeň z Mírova nabízí policii informace k vraždě kmotra podsvětí Mrázka. Požaduje za to ovšem dlouhý seznam věcí - třeba nové ponožky, značkové sportovní boty, pantofle, dva visací zámky, hudební přehrávač nebo pálku na stolní tenis.

  • Policie v akci autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1470/146950.jpg
  • Zatčený pachatel autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1164/116314.jpg