Velkochov slepic se nelíbí ochráncům zvířat, protestovat chtějí právě na Velikonoce

Praha - Na mnoha místech v republice už začaly oslavy Velikonoc, i když ty hlavní propuknou až v pondělí. V některých městech se můžete jít podívat na trhy nebo jarmarky. Nejvíce víkendových akcí chystají české hrady a zámky. Upozornit na sebe ale hodlají i ochránci zvířat. Během následujících svátků chtějí upozornit na nedůstojné podmínky velkochovů slepic. V klecích s minimálním prostorem totiž snáší vajíčka téměř 97 procent českých slepic.

Životní prostor většiny českých slepic je menší než jeden papír formátu A4. Ochránci se proto rozhodli právě o Velikonocích vyzvat veřejnost, aby víc dbala na to, jaká vajíčka kupuje. Slepice totiž v kleci nemůže nic, nemůže hrabat, nemůže volně hledat potravu, vajíčko musí snášet na drátěné pletivo. Na každé krabici i na samotném vajíčku jsou čísla, která jejich původ specifikují: 3 znamená, že vejce jsou od slepice, která prožila svůj rok a půl dlouhý život v kleci, 2 znamená, že slepice byla odchována v halách a 1 odpovídá vajíčkům z domácích chovů. 0 je pak označení pro biovejce.

Zájem o vajíčka od biofarmářů v Česku stále stoupá

Reportáž Markéty Hýlové (zdroj: ČT24)

Biofarmáři popisují jejich chov jako velice se přibližující přirozenému chování slepic. Co se týče výběhu, tak by podle nich měly mít slepice možnost jít na třetinu života ven, popelit se a jejich krmivo je vyrobeno podle ekologických norem, bez hnojiv a bez postřiků. Právě kvůli dražší výrobě stojí biovejce víc než obyčejné. Představit si Velikonoce bez vajec nebo třeba bez sladkého beránka si dokáže jen málokdo. Ušetřit vajíčka třeba právě díky pečivu, a tak omezit nákup vajec z velkochovů, podle ochránců ale jde.

Zájem o vajíčka od biofarmářů v Česku stále stoupá, přesto je ale dál válcují velkochovy a také dovoz. Jen za minulý rok do českých obchodů dorazilo přes 16 300 tun vajec, z toho více než polovinu snesly slepice v Polsku.

Vejce
Zdroj: ČT24