Zatajování nepravomocných rozsudků ze strany soudů je konec

Praha – Podle průlomového rozhodnutí Ústavního soudu by soudy a úřady už neměly zatajovat nepravomocné rozsudky a na požádání by je měly komukoliv poskytnout. Ten, kdo chtěl nepravomocné verdikty znát, musel jít buď na jejich veřejné vyhlášení, nebo počkat až skončí všechna odvolací řízení a rozsudek nabude právní moci. To v mnoha případech mohlo trvat i několik let.

Dva identické případy, avšak různé rozsudky, tak skončily dvě nezákonné sterilizace žen a dva naprosto rozdílné rozsudky o odškodnění. Jedna z žen dostala půl milionu, druhá padesát tisíc korun. Druhá z žen chtěla pochopitelně znát argumenty, které vedly k desetkrát vyšší částce, a použít je ve svém odvolání. Jenže rozsudek štědřejšího senátu byl nepravomocný a tudíž nedostupný. Stejně dopadl před čtyřmi lety advokát František Korbel, kterému ministerstvo financí odmítlo poskytnout kopie nepravomocných rozsudků v případu údajného pochybného prodeje veřejného majetku. 

František Korbel, advokát

„Určitě to jistou komplikaci znamenalo, mě tehdy zajímal soudní výklad při rozhodování o převodech státního majetku.“

Reportáž Šárky pokorné (zdroj: ČT24)

S utajováním nepravomocných verdiktů je ale teď z rozhodnutí Ústavního soudu konec. Podle mluvčí Ústavního soudu Jany Pelcové je ochrana jiných práv a hodnot, jako je třeba právo na soukromí, a nezávislost justice nemůže být zcela nadřazena právu na informace. To zveřejňování posiluje důvěryhodnost soudů, může to odhalit nejasnosti, jestli třeba nebyl na soud vyvíjen nějaký tlak, komentuje rozhodnutí ÚS Oldřich Kužílek z Otevřené společnosti. Soudy to respektují. I tak jsou ale někteří soudci přesvědčeni, že informace z většiny neukončených případů se veřejnost stejně nedozví.

Změny začnou platit dnem publikace ve Sbírce zákonů, mohlo to být už od začátku května.