Na magnetickou rezonanci se v Česku čeká i čtvrt roku

Praha - Čekat na vyšetření magnetickou rezonancí, tedy technologií používanou především ve zdravotnictví k zobrazení vnitřních orgánů lidského těla, i čtvrt roku není nic neobvyklého. Podle radiologů je pacientů moc a zařízení málo. Pravděpodobným rekordmanem v čekací době na magnetickou rezonanci je Pardubická krajská nemocnice. Pacienti tam čekají tři měsíce. Podle primáře RPG oddělení Pardubické krajské nemocnice Leoše Ungermanna je nápor pacientů velký a vyšetření časově náročné.

Včasné vyšetření magnetickou rezonancí může lidem zachránit život. Průměrně se na rezonanci v Česku čeká kolem dvou měsíců, a to i přes to, že například v Plzni pracují zaměstnanci nemocnice od rána do večera, včetně víkendů. Podle Jiřího Ferdy z Kliniky zobrazovacích metod FN v Plzni je však samozřejmostí, že akutní případy mají přednost.

Jiří Rod, mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny

„My se musíme spoléhat na profesionalitu a svědomí lékaře, protože v tomto konkrétním případě máme velmi ztíženou situaci, jak to pochybení prokázat.“

Reportáž Terezy Krásenské (zdroj: ČT24)

Magnetických rezonancí v Česku neustále přibývá. Za posledních osm let na skoro trojnásobek. Zvyšuje se i počet vyšetření. Rezonance provozují často soukromé firmy a někteří lékaři mluví o tom, že za vysokým počtem pacientů stojí fakt, že vyšetření magnetickou rezonancí je pro nemocnice finančně výhodné. Pojišťovny za vyšetření platí totiž výrazně víc, než jsou skutečné náklady. Ministerstvo zdravotnictví ale úhradu za vyšetření na letošní rok snížilo.

Magnetických rezonancí i letos přibude. V říjnu se dočká druhého přístroje také pardubická nemocnice.