Česko: skulinka v schengenském prostoru

Praha - Cizincům vyhoštěným z Česka místní úřady neumějí účinně zabránit v možnosti dostat se dál do zemí schengenského prostoru. Pokud jsou vyhoštěni trestním příkazem, pak nikdo nezjišťuje, kdy a kam odjíždí. Ještě vloni to policie řešila hned na letišti. Se změnou zákona od nového roku se ale musí čekat na soud a tím se kontrola těchto lidí ztížila.

Běžnou praxí při zadržení lidí s padělanými pasy a vízy před letošním lednem bylo zatčení přímo na letišti a všichni byli ve správním řízení na náklady leteckých společností vyhoštěni. Od nového roku je ale praxe jiná. Na doporučení státních zástupců byla většina případů vyřešena soudním vyhoštěním. To však pro cizince není trest, ale vstupenka do Schengenu. Podle ředitele cizinecké policie Vladislava Husáka není nikdo v tuto chvíli a za současných systémů schopen zkontrolovat, zda se provinilci z České republiky vzdálí okamžitě tak, jak jim ukládá rozsudek. 

Zabránit cizincům dostat se z Česka dál do schengenského prostoru by mohla vyhošťovací vazba. O té však ani v jednom letošním případě soud nerozhodl a navrhnout ji nemohli ani stání zástupci. Důvodem bylo to, že nedošlo na hlavní líčení a navíc by pak náklady na vyhoštění musel platit stát. Proto se státní zastupitelství a cizinecká policie dohodly na užší spolupráci a chtějí se vrátit k osvědčené praxi, tedy víc správních řízení přímo na letišti a tím pádem okamžité řešení, což stát vyjde levněji.

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)
Vydáno pod