V kauze soudce Berky padly přísné tresty

Tábor - Táborský krajský soud dnes znovu projednával kauzu podezřelých konkurzů kolem ústeckého soudce Jiřího Berky. Obžalovaným udělil tresty od 6,5 do 9 let. Berka dostal za účast na zločinném spolčení 9 let vězení. Stejný trest soud udělil i konkurznímu správci Danielu Thonatovi a také Vladislavu Větrovci, který byl údajnou hlavou skupiny. Berkovi, Thonatovi i Větrovcovi podle soudu také propadne majetek. Obžalovaným byla podle soudce prokázána účast na zločinném spolčení, ve kterém společným jednáním způsobili škodu velkého rozsahu.

Soud také zakázal Thonatovi na osm let výkon funkce insolvenčního správce a likvidátora a Větrovcovi, bývalému prorektorovi Vysoké školy Karla Engliše v Brně, na stejnou dobu zakázal výkon činnosti pro státní správu. Státní zástupkyně navrhovala pro Berku až 12 vězení, pro Thonata, který podle soudu pro celou skupinu zařizoval právní servis, až deset let vězení. Zástupci konkurzního správce Petru Tuhému udělil soud osm let vězení, soudnímu znalci Martinovi Jurenkovi sedm let a osm měsíců. Miroslava a Karel Melicharovi dostali za legalizace výnosů z trestné činnosti po osmi letech vězení. Zaměstnanec zpeněžování konkurzní podstaty Libor Kindl dostal 6,5 roku.

Jiří Berka zůstává nadále soudcem ústeckého krajského soudu. Jako dosud ale bude dočasně zproštěný funkce. Dokud totiž nebude rozsudek pravomocný, nebude soud v kauze nic dělat. Funkce soudce Berkovi podle zákona o soudech a soudcích zanikne v případě pravomocného odsouzení. Během dočasného pozastavení funkce soudce pobírá polovinu svého platu. Vztahují se na něho i nadále ustanovení jako na ostatní soudce, kteří mají zakázáno podnikat. Vydělávat navíc si podle zákona smějí jen ve výjimečných případech, například publikační nebo pedagogickou činností.

Čiháková, Hlavatý, Šiša a Harangozzo do vězení nepůjdou

Správkyně konkurzní podstaty Marta Čiháková byla uznána vinnou, soudce jí ale neudělil trest. Čiháková podle soudu přenechávala řízení společností v konkurzu na Thonatovi a Petru Tuhém. Nekontrolovala, jak s majetkem firem v úpadku nakládají. Soud označil její postup za vědomou nedbalost. Soudní znalec Pavel Hlavatý, úředník Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) Vladimír Šiša a Větrovcův kolega z vysoké školy Jan Harangozzo byli zproštěni obžaloby.

Obhájkyně obviněného Thonata Věra Říhová po skončení soudu uvedla, že byla překvapena rychlostí vynesení rozsudku. Soudce ho začal číst v podstatě hned po zahájení líčení. Počítala spolu s dalšími obhájci s tím, že bude mít ještě možnost doplnit dokazování a přednést závěrečné řeči. Líčení bylo naplánováno až do pátku. Chystá se proto napadnout procesní postup soudce. Odvolá se i proti výši trestu, který je podle Říhové ve třetí třetině sazby. Očekávala trest nižší.

Kauza je na české poměry rozsáhlá

Ze zločinného spolčení a dalších trestných činů se zpovídalo celkem dvanáct obžalovaných. Skupina kolem Berky měla nejdřív skoupit pohledávky podniků na hranici bankrotu, firmy poslat do konkurzu a majetek pod cenou rozprodat. Deseti firmám tak měli obžalovaní způsobit škodu 264 milionů korun. Obžaloba případ popisuje na třech stech stranách. Státní zástupkyně pro obžalované požadovala až dvanáctileté tresty, nakonec se to však nestalo. Nejpřísnější trest byl 9 let.

Případ patří k nejobsáhlejším v českém soudnictví. Soud ho řeší už více než tři a půl roku. Dokazování v kauze Berka začalo v září roku 2006. Soud od té doby vyslechl stovky svědků, zpovídal znalce, přehrál odposlechy telefonátů a přečetl statisíce stran různých materiálů.

Skupinu odhalila policie v souvislosti s podezřelým konkurzem na Union banku, který Berka vyhlásil a poté zrušil údajně na základě padělaných dokumentů. Skupina podle žalobců postupovala tak, že skoupila pohledávky podniků na hranici bankrotu, pak firmy poslala do konkurzu a majetek pod cenou rozprodávala. Vybírala si přitom podniky se sídlem v regionech Most, Chomutov a Česká Lípa, kde byl místně příslušný soudce Berka. Vedle Union banky jde o podezřelé konkurzy společností ZKL Klášterec nad Ohří, Stavební podnik Ralsko, Zbrojovka Brno, Retema, Krušnohorské strojírny, Báňské stavby Most, Zemědělské družstvo Kravaře, Mostecké obchodní sdružení a Grafostroj Cvikov.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)