Uhl podal na Čunka dvě trestní oznámení

Praha - Publicista a člen již neaktivního Výboru na obranu Marcely Urbanové Petr Uhl podal o víkendu dvě trestní oznámení na senátora Jiřího Čunka. Informoval o tom deník Právo. Podle Uhla se Čunek dopustil trestného činu křivé výpovědi či nadržování a podplácení v souvislosti s případem Romana Vaškůje a Petra Šmiřáka. Ti byli v lednu nepravomocně odsouzeni přerovským soudem za pokus o podplacení někdejší sekretářky Čunka a klíčové svědkyně v jeho údajné korupční kauze Marcely Urbanové. Případ Urbanové míří opět k soudu. Měla by se jím zabývat olomoucká pobočka Krajského soudu v Ostravě.

Čunek, který byl původně obviněn z korupce a Urbanová proti němu vypovídala, v případu vystupoval jako svědek. Uhl se opírá o rozsudek soudce přerovského okresního soudu Jiřího Barboříka. Podle informací Práva soudce uvedl, že Čunek musel o aktivitách Vaškůje i Šmiřáka vědět a údajně s nimi spolupracoval. Čunek to ale popírá.

Urbanová odmítla peníze a vše nahlásila na policii

Případem Urbanové by se měla nově zabývat olomoucká pobočka Krajského soudu v Ostravě. Okresní soud v Přerově v lednu Vaškůje a Šmiřáka nepravomocně odsoudil. Státní zástupce i Šmiřák se ale proti rozsudku odvolali.

Podnikatelé se podle soudu pokusili Urbanovou přesvědčit, aby vzala zpět svou výpověď, podle které přijal Čunek v roce 2002 ještě jako starosta Vsetína půlmilionový úplatek od firmy H&B Real. Právě na základě jejího tvrzení totiž policie Čunka obvinila. Za to, že Urbanová podepíše čestné prohlášení, jí oba muži údajně nabízeli peníze i další výhody. Přinesli jí rovněž Čunkův omluvný dopis s jeho údajným podpisem. Urbanová to ale ohlásila policii. 

Petr Uhl
Zdroj: ČT24
Vydáno pod