Velikonoční nehody nepřežili čtyři lidé

Praha - Velikonoční provoz na českých silnicích nepřežili od soboty do pondělí čtyři lidé, je to výrazně méně než v předchozích letech. Během prodlouženého velikonočního víkendu zahynulo loni na silnicích 15 lidí, předloni si nehody vyžádaly osm obětí, jak vyplývá z policejních statistik. Příčinami havárií bývá opakovaně zejména nesprávný způsob jízdy, vysoká rychlost, lidé také často řídí pod vlivem alkoholu. Právě opilí řidiči a motorkáři způsobili o uplynulých Velikonocích několik kolizí.

Při loňských Velikonocích zemřelo při nehodách v České republice 15 lidí, předloni osm, před třemi roky 13. Nejhorší v posledních několika letech byly roky 2002 a 2003. Na bezpečnost na silnicích dohlíželo v uplynulých třech dnech zhruba 1000 policistů, kteří naplánovali více než 170 dopravně-bezpečnostních akcí. Policie se zaměřila mimo jiné na kontroly rychle jedoucích motorkářů, na jejichž stíhání nasadila 70 rychlých motorek. Přesto to byli právě motorkáři, kteří se stali účastníky řady nehod.

Osmapadesátiletý motocyklista zemřel v neděli v Bohumíně na Karvinsku. Střetl se s osobním autem, jemuž nedal na křižovatce přednost. Sobotní nehodu nepřežil v Liberci sedmatřicetiletý spolujezdec motocyklu, řidič byl podle policie opilý - policisté mu naměřili 3,3 promile alkoholu.

Nedělní čelní srážku dvou osobních aut u Veselí nad Lužnicí nepřežil jeden z řidičů. Dalších šest lidí bylo zraněno, z toho dva těžce. Smutnou bilanci letošních Velikonoc uzavřela pondělní nehoda v Kopřivnici na Novojičínsku, při níž zahynul jednadvacetiletý řidič.

Problém dopravy o velikonočních svátcích spočívá podle policie ve zvýšeném provozu na silnicích a v tom, že se na nich ve větší míře objevují tzv. sváteční řidiči a motocyklisté a že mnozí řidiči před jízdou pijí alkohol. Jen na jihu Moravy policisté o víkendu přistihli 35 podnapilých řidičů, další měl pozitivní test na drogy.

Počet mrtvých na silnicích o Velikonocích
Zdroj: ČT24