Obama dorazí na čtvrteční setkání v 10:00

Praha - Americký prezident Barack Obama, který ve čtvrtek přijede do Prahy na summit USA-Rusko, by měl po příletu dorazit na Pražský hrad v 10:00. Bude tam jednat s ruským prezidentem Dmitrijem Medvěděvem, s nímž následně v pravé poledne podepíše novou smlouvu o snížení počtu jaderných zbraní mezi USA a Ruskem. Slavnostní ceremoniál s tiskovou konferencí by měl trvat hodinu. Od 13:00 do 14:30 by Obama a Medvěděv měli poobědvat společně s prezidentem Václavem Klausem.

Od 19:00 do 21:00 Obama v bubenečské rezidenci amerického velvyslance povečeří s prezidenty a premiéry 11 středoevropských a východoevropských zemí. Hlava Spojených států v Česku stráví noc a v pátek ho patrně na Hradě čeká schůzka s Klausem a premiérem Fischerem. Obama poté svoji druhou návštěvu České republiky ukončí a před polednem z Prahy odcestuje zpátky do Washingtonu.

Medvěděv do Česka dorazí o den dříve, přiletí ve středu večer z Bratislavy. Na Pražském hradě se setká s Klausem. V české metropoli ruský prezident přenocuje. Ve čtvrtek je hlavním bodem Medvěděvovy návštěvy podpis rusko-americké smlouvy a jednání s Obamou. Medvěděv odcestuje týž den zřejmě kolem 15:00. Kreml a americké velvyslanectví v Praze na svých webových stránkách potvrdily body programu, ovšem uveřejnily je bez času.