Klaus se s Medvěděvem sejde ve středu večer na Hradě

Praha – Ruský prezident Dmitrij Medvěděv se v Václavem Klausem sejde na Pražském hradě ve středu ve 20:00, uvádějí to Klausovy webové stránky. Schůzka obou politiků zahájí sérii setkání státníků, kteří se do Prahy sjíždějí v souvislosti s podpisem nové rusko-americké smlouvy o jaderném odzbrojení. Po setkání Klause a Medvěděva je očekávána jejich společná tisková konference, pak spolu oba politici povečeří.

Oba prezidenti budou podle všeho diskutovat o vzájemných vztazích obou zemí, na přetřes by mohly přijít i energetické vazby na Rusko nebo zájem ruských firem o podnikání v Česku. Se svým americkým protějškem Barackem Obamou se Medvěděv sejde ve čtvrtek dopoledne, ve 12:00 je pak plánován podpis smlouvy o odzbrojení. 

Klaus zval Medvěděva do Prahy už loni na podzim při své poslední návštěvě v Moskvě. Ruský prezident, kterým byl v té době nynější premiér Vladimir Putin, navštívil Česko naposledy v roce 2006. Medvěděv dorazí ve středu do Prahy ze Slovenska, kde by měl podepsat osm mezivládních a obchodních dohod. 

Klaus je znám jako zastánce intenzivnějších vztahů s Ruskou federací. Diplomatické vztahy obou zemí ochladly v době podpisu smlouvy Prahy s USA o vybudování deštníku protiraketové obrany v Česku. Obamova administrativa tyto plány loni přehodnotila. Ruská firma Atomstrojexport má zájem o dostavbu jaderné elektrárny v Temelíně, o zakázku se ale hodlá ucházet i americký Westinghouse.  

Objem zakázky na výstavbu třetího a čtvrtého bloku v Temelíně s opcí na vybudování pátého bloku v Dukovanech a až dvou bloků ve slovenských Jaslovských Bohunicích se odhaduje na zhruba 500 miliard korun. V případě nových bloků Temelína se počítá s uvedením do provozu v letech 2019 až 2020, u pátého bloku Dukovan přibližně v letech 2023 až 2025.

Vydáno pod