Praha zažije při summitu USA-Rusko rekordní bezpečnostní opatření

Praha - Bezpečnostní opatření kvůli návštěvě prezidentů Baracka Obamy a Dmitrije Medvěděva budou rozsáhlejší než při akcích českého předsednictví Evropské unii nebo při zasedání Mezinárodního měnového fondu či představitelů NATO v Praze. Ve třech dnech bude v ulicích metropole nasazeno až 5 000 policistů, v pohotovosti budou také vojáci, chemici nebo stíhačky. Náklady na bezpečnostní opatření při pražském summitu vyčíslil na dnešní tiskové konferenci policejní prezident Oldřich Martinů na 40 až 50 milionů korun.

„Pro Policii České republiky je to možná nejvýznamnější bezpečnostní akce v několika posledních letech. Nestává se každý den, aby k nám přijeli vrcholní představitelé dvou největších mocností,“ uvedl Martinů. Připomněl enormní bezpečnostní opatření při pražských zasedáních MMF a NATO v letech 2000 a 2002 a jednání v rámci předsednictví Česka EU, kdy do Prahy rovněž přijel i Obama. Současná opatření budou podle něj ještě větší. Zároveň však připustil, že policie zatím nemá žádné informace o tom, že by Česku v souvislosti s návštěvou hrozilo bezpečnostní riziko.

Policejní prezident Oldřich Martinů:

„Praha, Pražský hrad a všechna ta místa jednání - rezidence amerického nebo ruského velvyslance - budou jedna z nejbezpečnějších míst na zemi.“

Policisté se zaměří zejména na okolí Hradu a hotelů, ve kterých budou prezidenti bydlet. Ruský prezident Dmitrij Medvěděv přenocuje ze středy
na čtvrtek v hotelu Four Seasons v centru Prahy, americký prezident Barack Obama o den později přespí stejně jako loni v hotelu Hilton. Policisté budou podle Martinů věnovat zvláštní pozornost i dalším hotelům, kde budou bydlet delegace z dalších zemí. Jedná se o Intercontinental, Crown Plaza či Savoy. Do Prahy totiž dorazí i prezidenti či premiérové 11 středoevropských a východoevropských zemí.

Většina vyčíslených nákladů půjde na platy nasazených policistů, zhruba deset milionů korun budou provozní výdaje. Peníze bude chtít ministerstvo vnitra po vládě, ve svém rozpočtu je nemá. „To, co má policie na mimořádné události, jsou částky v řádu desítek milionů korun. Padesát milionů je při napjatém rozpočtu dost peněz. Myslím si, že vládní rozpočtová rezerva je přesně na pokrývání takovýchto událostí,“ konstatoval v Interview ČT24 ministr vnitra Martin Pecina. Padesátimilionové náklady za jedno bezpečnostní opatření jsou podle něj největší sumou, jakou kdy česká policie na podobnou událost vydala. Bude na ministerstvech, jestli finance seženou v rámci svých úřadů, nebo použijí rezervy státního rozpočtu. Takový postup je podle odborníků v podobných případech běžný.

Policejní prezident Martinů na tiskové konferenci rovněž prozradil, že v současné době vrcholí přípravné schůzky s týmy Ruska a USA a s ochrannými službami představitelů všech zahraničních delegací, protože do Prahy přijedou i čelní představitelé deseti dalších států.

Informace k bezpečnostním opatřením:

Tel: 974 834 329
Mobil: 725 190 392

E-mail: opatreni.policie@mvcr.cz
Tyto kontakty platí jen ve dnech od 7. do 9. dubna 2010.

Už dříve armáda oznámila, že české vojenské letectvo v době konání summitu výrazně posílí ochranu vzdušného prostoru. Kromě stíhaček Jas-39 Gripen, které mohou například zajistit eskortu prezidentských speciálů od hranic na pražské letiště, se mají na ochraně vzdušného prostoru podílet i podzvukové bitevníky L-159 a dopravní a útočné helikoptéry Mi-17 a Mi-24. Vojenská zdravotní služba bude mít k dispozici vrtulník W3A Sokol a připraveni budou specialisté z vojenského zdravotního ústavu.

V Praze jsou už expertní týmy i limuzíny

Během summitu se centrum Prahy změní v jedno z nejstřeženějších míst světa. V předstihu už do Česka dorazily limuzíny, ve kterých budou Dmitrij Medvěděv a Barack Obama jezdit po Praze. Jejich trasy už si americké tajné služby stihly prohlédnout. V Praze jsou už také týmy expertů z Moskvy i Washingtonu, které mají zajišťovat bezpečnost během summitu.

Kvůli návštěvě prezidentů USA a Ruska bude od středy do pátečního poledne uzavřen celý areál Pražského hradu. Nepřístupné budou zahrady, muzea, galerie a další návštěvní prostory, kam běžně proudí davy turistů. V metropoli přibudou také dopravní omezení, včetně výrazného úbytku parkovacích míst v exponovaných lokalitách.

Pražský summit Obama Medvěděv
Zdroj: ČT24
Vydáno pod