Fischer nabídl ODS, aby do čela MŽP nominovala nestraníka

Praha – Premiér Jan Fischer prezidentovi navrhne, aby pověřil řízením resortu životního prostředí kandidáta nominovaného ODS, pokud to bude nestraník. Sám je připraven ujmout se problematiky lidských práv. Uvedl to po schůzce s lídrem ODS Petrem Nečasem a místopředsedou ČSSD Milanem Urbanem. Jméno nominanta chce Nečas sdělit premiérovi v nejbližších hodinách, novinářům jej neřekl. Nejčastěji se hovoří o náměstkyni resortu Rut Bízkové.

Bývalý ministr životního prostředí Jan Dusík rezignoval po sporu s Fischerem o rychlost posouzení přestavby elektrárny Prunéřov. Zelení pak přestali vládu podporovat a k odchodu přemluvili i ministra pro menšiny a lidská práva Michaela Kocába.

ODS podle Nečase premiérovo rozhodnutí vítá, neboť odpovídá jednomu z jejích vlastních návrhů. „Rozhodnutí je správné především proto, že udržuje vnitřní rovnováhu ve vládě Jana Fischera,“ uvedl Nečas. Za „lidsky neslušné, profesionálně nesprávné a politicky nekorektní“ by však považoval zveřejnění jména, se kterým ODS přijde před tím, než jej oznámí premiérovi.

ČSSD preferovala sloučení s ministerstvem zemědělství

„Toto řešení není řešení sociální demokracie,“ uvedl Urban. ČSSD podle něj považovala za prioritu zachování stávajícího stavu, tedy sloučení gescí ministerstva životního prostředí a zemědělství. Oba resorty po Dusíkově odchodu vede ministr zemědělství Jakub Šebesta nominovaný ČSSD. Rošády ve vládě tak krátkou dobu před volbami jsou podle Urbana spíše „politicky symbolické“, než aby měly reálné opodstatnění. „Nezbývá než rozhodnutí premiéra v této věci respektovat, i když s výrazným nesouhlasem,“ prohlásil Urban.

Druhá schůzka k tématu obnovy vlády poté, co se ji rozhodla přestat podporovat Strana zelených skončila podle premiéra stejně jako ta první - zástupci ODS a ČSSD se nedokázali dohodnout. „Za těchto okolností jsem oběma pánům místopředsedům sdělil, že jsem připraven vzít odpovědnost za to rozhodnutí. Shoda byla na tom, že by rozhodnutí mělo padnout dnes a neměli bychom bez něj odcházet,“ poznamenal Fischer. Složení své vlády pokládá premiér za odborně dostatečné a schopné zvládat agendu.

Nabídnutí nominace ministra životního prostředí ODS je podle Fischera snahou obnovit shodný poměr nominantů stran v kabinetu, kdy ČSSD bude mít osm a ODS také osm ministerstev. Premiér zdůraznil, že svůj post považuje za nadstranický a do podobných počtů se nezahrnul. Jako prioritu nového ministra vidí bezodkladné řešení problémů spojených s nečerpáním Operačního programu EU životní prostředí pro účely obnovy vodohospodářské infrastruktury, tedy pro čističky odpadních vod ve velkých městech.

Vydáno pod