ČSÚ: Sčítání lidu je v ohrožení

Praha - Příprava celorepublikového sčítání lidu, domů a bytů plánovaného na březen příštího roku se komplikuje. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) totiž dosud nezveřejnil závěry přezkoumání tendru na generálního dodavatele informačních technologií. Český statistický úřad (ČSÚ), který má projekt na starosti, nemůže podle svého dnešního sdělení bez výsledku šetření antimonopolního úřadu podepsat smlouvu s vybraným dodavatelem.

„Začátek dubna je pro nás milníkem, kdy je nutné buď urychleně realizovat vysoutěženou nabídku, nebo zahájit úkony k výběru nových dodavatelů,“ řekl místopředseda ČSÚ Stanislav Drápal. Odložit sčítání přitom nejde. Evropská unie totiž stanovila datum, ke kterému musí ČSÚ dodat evropskému statistickému úřadu Eurostat výsledky sčítání. ÚOHS pravděpodobně oznámí výsledky šetření do konce tohoto týdne.

Zkoumané oblasti:

Kromě osobních údajů budou formuláře obsahovat například dotazy na vybavení domácnosti osobními počítači či připojením k internetu. Ve sčítacím formuláři se také objeví otázka na registrované partnerství. Naopak už nebudou obsahovat, zda domácnosti mají osobní automobil či rekreační objekt. Ve formuláři se také objeví údaje o vzdělání, národnosti a mateřském jazyku či době dojíždění do práce. Vedle sčítacího listu osoby se budou vyplňovat i bytové a domovní listy. Ve všeobecném sčítání lidu, domů a bytů budou zjišťovat údaje z pátku 25. na sobotu 26. března 2011.

Pokud by se prošetřování tendru i nadále protahovalo, počítá ČSÚ s náhradním technickým řešením tak, aby fungovaly alespoň základní funkce systému. Efektivnost sčítání by pak ale byla nižší. Smlouva měla být podepsána již 19. prosince. Poté, co se v Hospodářských novinách objevily informace, že tendr mohla provázet korupce, požádal statistický úřad ÚOHS o přezkoumání tendru.

Dnes začalo zkušební sčítání lidu, domů a bytů, které potrvá do 17. dubna 2010. „Jeho cílem je ověřit si dotazníky, abychom zjistili, zda jsou obyvatelstvu srozumitelné,“ řekl Drápal. ČSÚ si chce dále ověřit i výběr dotazníků a další metodiku sčítání. Zkušebního sčítání se účastní 54 483 obyvatel České republiky v 63 sídlech. Samotné zkušební sčítání pak bude k takzvanému rozhodnému okamžiku, kterým je půlnoc ze 16. na 17. dubna. Výsledky budou shromážděny 7. května.