Miliony z dotací EU se zatím rozdělovat nebudou, kraje chtějí právní analýzu

Plzeň/České Budějovice – Plzeňský a Jihočeský kraj zatím nebudou rozdělovat stamiliony z fondů EU v rámci problematické páté výzvy Regionálního operačního programu. Ministerstvo financí sice minulý týden některé z projektů sporné výzvy schválilo, výbor regionální rady regionu Jihozápad ale na mimořádném jednání rozhodnutí o dalším osudu obou výzev odložil. Nechá si prý zpracovat právní analýzu rizik spojených s případným podpisem smluv. Výbor chce také po ministerstvech financí a místního rozvoje, aby schválila jeden definitivní manuál, podle kterého by se řídili všichni.

„Pokud bychom učinili jakékoli rozhodnutí pouze na základě doporučujícího dopisu ministerstva financí, vystavili bychom se velkému riziku právních kroků ze strany některých příjemců,“ uvedla předsedkyně Regionální rady, plzeňská hejtmanka Milada Emmerová (ČSSD). Ta chce vědět, co by přineslo přebodování celé páté výzvy nebo schválení jen doporučených bezproblémových projektů. Právní názor včetně analýzy rizik by měl mít výbor k dispozici do týdne, pak bude výbor jednat znovu.

Hejtmanku jako předsedkyni i celý regionální výbor tlačí čas. Všude na peníze čekají a tam, kde už projekty rozjeli ze svého s tím, že peníze brzy dorazí, se to teď nečekaně prodražuje. Obce si totiž na financování projektů půjčily u bank a teď musí splácet úroky.

Reportáž a vstup Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Rozdělování dotací řeší policie

Způsobem přidělování dotací EU v páté výzvě se zabývá policie, kvůli vyšetřování byl odložen i podpis smluv ze šesté výzvy, která byla hodnocena stejným způsobem. Policie kvůli dotacím stíhá ředitele Úřadu regionální rady Jiřího Trnku a vedoucího odboru implementace programu Martina Půlpytla. Trnka je ve vazbě, Půlpytel je stíhán na svobodě. Protikorupční policie stíhá také pracovnici Regionálního technického muzea v Plzni. Podezřívá ji, že při přípravě podkladů k žádosti o dotace padělala rozhodnutí ministerstva kultury.

Nejasnosti v přidělování dotací se týkají žádostí podaných v páté výzvě v hodnotě 3,8 miliardy korun. Odloženo bylo i schválení dalších žádostí asi za půl miliardy, protože byly posuzovány podle stejných pravidel. Smlouvy se 177 úspěšnými žadateli nebyly dosud podepsány.

Ministerstvo financí už schválilo seznam projektů z páté a šesté výzvy ROP Jihozápad, u nichž je možné i přes policejní vyšetřování začít čerpat dotace. Zároveň upozornilo, že metody hodnocení projektů jsou od páté výzvy v rozporu s operačním manuálem, hodnocení není dostatečně transparentní a není vyloučeno ovlivňování pořadí projektů, uvedl minulý týden mluvčí úřadu Ondřej Jakob. Ministerstvo proto doporučuje zajistit nezávislé přehodnocení všech projektů z obou výzev.

Žádost o dotace EU
Zdroj: ČT24
Vydáno pod