Krátce po rekonstrukci je silnice opět děravá

Bartošovice v Orlických horách (Rychnovsko) – Jako by se na ní dlouhá desetiletí nepracovalo, vypadá pouhých šest let po dokončení rekonstrukce silnice II. třídy z Bartošovic v Orlických horách na Šerlich. Vozovka je popraskaná, mosty se propadají. Peníze na opravu nekvalitně udělané silnice teď bude muset najít ve svém rozpočtu Královéhradecký kraj.

Nedávno v Bartošovicích a dalších orlickohorských obcích pod Šerlichem slavili – jejich děravá silnice prošla kompletní rekonstrukcí. Nyní ze všech vyzařuje zklamání. Silnice zrekonstruovaná díky evropské dotaci vypadá možná hůře než před opravou. „Je to popraskané v celé délce od Šerlichu až po Zemskou bránu,“ shrnul starosta Bartošovic Kostas Kotanidis.

Jak nekvalitně byla provedena nedávná rekonstrukce, ukázala nejvýrazněji letošní dlouhá zima. „Taková škvíra, že tam strčíte celou ruku,“ popsal starosta Kotanidis názorně současný stav silnice.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Praskliny navíc nejsou jediným problémem. V místech, kde jsou mostky, se silnice propadá. „Když přes to řidič přejede, užije si své – aby si koleny nevyrazil zuby,“ řekl starosta Orlického Záhoří Vojtěch Špinler.

Reklamovat silnici, na jejíž rekonstrukci se podílelo více firem, ovšem nelze. Problémy vznikly až po záruční době. Vše tak bude muset zaplatit kraj, kterému komunikace II. třídy patří.

„Do oprav této silnice by se silničáři měli pustit nejpozději v letních měsících. Veškeré praskliny odfrézují a zaplní asfaltovou vrstvou,“ uvedl mluvčí Královéhradeckého kraje Jiří Hošna.

To ale nemusí stačit, jak ukazují zkušenosti místních. „Loni na podzim to zkoušeli opravovat a výsledek je nulový – všechno popraskalo znovu,“ upozornil starosta Bartošovic.

Jak drahá oprava bude, zatím krajský úřad neví. Do sčítání škod se pustí v následujících dnech.

Regionální silnice šest let po rekonstrukci
Zdroj: ČT24