Ve Španělském sále už proběhla generálka na čtvrtek

Praha – Španělský sál Pražského hradu má za sebou generální zkoušku na historickou událost, která v něm ve čtvrtek proběhne – americký prezident Barack Obama a jeho ruský protějšek Dmitrij Medvěděv zde podepíší smlouvu o jaderném odzbrojování. Dolaďovaly se poslední detaily: na svých místech jsou židle, pódium, vlajky, mikrofony, vyzkoušeno je ozvučení i osvětlení sálu. Nanečisto proběhl také úvodní ceremoniál. Zkouška probíhala celé dopoledne – naostro bude ale vše hotovo za hodinu.

„Pokud jde o průběh ceremoniálu, tak ten vychází z dohody mezi ruskou a americkou stranou, neboť se jedná o dohodu, kterou podepisují prezidenti obou těchto zemí, tudíž se dohodli, že například do sálu vstoupí oni společně,“ uvedl šéf hradního protokolu Jindřich Forejt. Při podpisu budou mít prezidenti k dispozici i Masarykovu psací soupravu. Jestli ji použijí, bude záležet jen na nich.

Španělský sál Pražského hradu využívají politici a státníci už po staletí pro významné události své doby. Sněmovna a Senát tu například zvolily prezidenty Václava Havla a Václava Klause. Sál hojně využívali i komunisté – za dob ČSSR zde pořádali státní i stranické akce, vystavovaly se zde rakve s ostatky komunistických prezidentů. Běžní lidé se tak do sálu vůbec nedostali. Sál byl postaven na začátku 17. století na přání císaře Rudolfa II. Původně tam chtěl mít sbírku soch, postupem času se ale začal sál využívat k jiným účelům.

Reportáž Jany Čermákové (zdroj: ČT24)

Na nové osvětlení Španělského sálu přidala před patnácti lety peníze i skupina Rolling Stones. Dálkový ovladač ke světlům dostal prezident Václav Havel od hudebníků přímo v sále.