Podle Čechů je summit USA - Rusko dobrou reklamou

Praha – Většina Čechů vnímá nadcházející summit Spojených států a Ruska jako jedinečnou reklamu pro Českou republiku. Vyplývá to z průzkumu společnosti SANEP, podle níž vrcholnou schůzku prezidentů Baracka Obamy a Dmitrije Medvěděva pozitivně přijímá sedmdesát procent Čechů. O českou reflexi setkání mocností se zajímají i zahraniční média, podle šetření amerického listu US Today však Češi nejsou jednotní ve svém postoji k ruské úloze v celé dohodě o jaderném odzbrojení.

Podle US Today americký prezident Barack Obama zastihne při své cestě do Prahy rozdělený národ. Češi podle deníku nejsou jednotní v názoru na to, zda je Obamův „usmiřovací dialog s bývalým okupantem (Česka) nebezpečně naivním, nebo naopak chvályhodným krokem směrem ke globální bezpečnosti“.

List dále uvádí, že část české společnosti chápe Rusko stále v úzké souvislosti s komunistickým režimem, který v Československu před rokem 1989 panoval. Cituje například Milana Paumera, bývalého člena protikomunistické odbojové skupiny kolem bratří Mašínů, který se bojí, že Obama ustupuje Rusům. „S Ruskem je potřeba říct: Děláme toto, a pokud se vám to nelíbí, máte smůlu,“ řekl osmasedmdesátiletý Paumer, který v roce 1953 utekl za dramatických okolností do západního Německa.

Podle internetového průzkumu společnosti SANEP nicméně 69,5 % respondentů chápe pražské setkání prezidentů Spojených států a Ruska jako jedinečnou příležitost zviditelnit se. Možného teroristického útoku se v souvislosti se setkáním prezidentů USA a Ruska obává 17,7 % dotázaných, v případě samotné Prahy má z možných teroristických útoků strach 20 % jejích obyvatel.

Jakl: Využijme bilaterální jednání

Na rusko-americké setkání se pozitivně dívá i ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republiky Ladislav Jakl. Summit podle něj přináší jedinečnou příležitost vyzdvihnout česká témata.

„Summit krom toho, že je velikým mediálním divadlem pro domácí hřiště obou světových státníků, je také dobrou příležitostí ukázat, že jsme normální, dobrá, civilizovaná země, se kterou se dá při organizování takovýchto akcí počítat. Je to příležitost k bilaterálním jednáním, kde je možné zdvihnout naše zájmy, pokoušet se upozornit na naše témata, protože pro to není každý den taková příležitost,“ uvedl prezidentův poradce v Hyde Parku.

Tajemník prezidenta Ladislav Jakl
Zdroj: ČT24