Sobotka: Výměna předsedy ODS před volbami byl odvážný krok

Praha – Ve čtvrtek 8. dubna začíná konference 10 let českého eGovernmentu, tedy jakési moderní formy komunikace občanů s úřady a s politiky. Češi si podle předsedy Senátu Přemysla Sobotky pomalu zvykají využívat například Czech POINT. Více rozšířit elektronizaci práce politiků či zavést elektronické hlasování ve volbách – to jsou cíle, jichž by bylo třeba dosáhnout. V dnešním Profilu Studia 6 se Sobotka vrátil také k nedávné kauze Topolánek. Šéf Senátu byl totiž jedním z hlavních hybatelů změn v ODS, když po nedávných urážlivých výrocích vyzval Mirka Topolánka k rezignaci. Výměnu předsedy ODS těsně před volbami považuje za odvážný krok, ale i správné rozhodnutí.

Podle Sobotky elektronická komunikace mezi občany a veřejnou správou a vývoj technologií postoupily. „Dokonce jsme měli jednu dobu i ministerstvo informatiky,“ řekl Sobotka. Veřejná správa se postupně stává k občanovi vlídnější. Lidé často využívají Czech POINTU, který představuje nejpohodlnější způsob, jak komunikovat s úřady a institucemi.

Podle Sobotky se ale nepovedla větší elektronizace práce vlády či úředníků. „Například v Estonsku mohou ministři hlasovat i mimo území pomocí elektronického propojení,“ konstatoval předseda Senátu. Dalším neuskutečněným krokem je možnost hlasovat ve volbách elektronicky – rovnou z vlastního notebooku. „Je to především z bezpečnostních důvodů – ochrana osobních údajů atd.,“ podotkl Sobotka.

Rozhovor s Přemyslem Sobotkou (zdroj: ČT24)

Sobotka k situaci v ODS:

„My jsme jednotní. Myslím si, že i výkonná rada ukázala, že 85 procent jejích členů celou kauzu vnímá jako já. Bylo to dobré rozhodnutí.“


I s odstupem dvou týdnů vidí Sobotka situaci kolem odcházejícího předsedy ODS Mirka Topolánka stejně. „Základním důvodem v mém prohlášení byl styl, jakým se Mirek Topolánek prezentoval v tom nejmenovaném časopise. To je věc pro mě nepochopitelná,“ konstatoval Sobotka. Kauzu „Jančík“ nechává na stole pražské ODS. „Věřím, že na konferenci najde dobré řešení,“ řekl Sobotka. Rovněž nepředpokládá, že dojde na kandidátkách ke změnám – rozhodnutí zůstává na krajích.

Czech POINT
Zdroj: ČT24
Vydáno pod