Nepoctivým STK hrozí milionové pokuty

Praha - Ministerstvo dopravy chce zpřísnit pravidla pro stanice technické kontroly (STK). Za zfalšovanou prohlídku vozidla by podle připraveného návrhu zákona mohli jejich provozovatelé dostat až pětimilionovou pokutu, informují o tom dnešní Lidové noviny. Ministerstvo tak chce zamezit podvodům, kterých se dopouštějí někteří pracovníci STK. Návrh zákona je v připomínkovém řízení a měl by být schválen na podzim.

Podle Tomáše Dundra z legislativního odboru ministerstva dopravy jde o zpřesnění a zpřísnění povinností provozovatelů STK a kontrolních techniků, kteří v nich pracují. Kolikrát stačí několik tisíc korun založených v technickém průkazu, úplatný technik, a prohlídka na STK se stává pouhou formalitou.

Zákon definuje, jaké úkony se mají v STK uskutečnit a jací technici je mohou provést, a za porušení pravidel zavádí vysoké pokuty. Za zfalšovanou prohlídku, při které technik zatají závažné nedostatky vozu, tak hrozí provozovateli STK likvidační pokuta pět milionů korun. Krajské úřady by v budoucnu měly STK jednou za tři roky kontrolovat, stejně často si budou muset technici obnovovat své osvědčení.

Ministerstvo dopravy začalo se snahou o lepší práci STK už před dvěma lety, kdy zapojilo stanice do systému elektronického dohledu. Od té doby se podle LN situace začala zlepšovat. Návrh zpřísňujícího zákona by měl být schválen na podzim letošního roku.