Pardubice legalizovaly jednu z největších černých staveb v ČR

Pardubice – Pardubický magistrát legalizoval jednu z největších černých staveb v České republice – skladový areál firmy D+D Park. Nepovolená stavba za 120 milionů dostala dodatečné stavební povolení. Podle stavebního úřadu firma nakonec splnila všechny vznesené požadavky. Od Ředitelství silnic a dálnic například získala příslib, že postaví novou křižovatku na příjezdu k areálu, která by řešila komplikovanou dopravní situaci. Pět milionů zaplatí firma, 15 milionů stát. Semafory za dva miliony pak město. Rozhodnutí zatím není pravomocné.

Ředitelství silnic a dálnic se zavázalo, že novou křižovatku postaví do konce letošního roku. Kdyby ji stát nepostavil včas, mohl by investor D+D žádat odškodné. Stavební úřad by mu totiž nepovolil trvalé užívání skladu. Podezřelé stavební řízení řeší i police.

Firma vrchlabského podnikatele Petra Dědka se také zavázala, že upraví cestu ke skladu na vlastní náklady. „Jsem rád, že jsme získali dodatečné stavební povolení, na kterém jsme usilovně pracovali několik měsíců,“ řekl ČT Dědek. Podle architekta a zastupitele Pardubic Miroslava Petráně (SNK-ED) to ale pro slušné občany není moc dobrý signál: „Celá řada lidí mi říká, že už ode mne nebude chtít projekt a začne stavět bez něj a na černo. Ten precedens je tady zcela zřetelný.“  

Reportáž Vlastimila Weinera a vstup Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Ještě v loňském roce v srpnu přitom vedoucí stavebního úřadu Jiří Vopršal pardubickým zastupitelům vysvětloval, jak podobné situace řeší například v Itálii, kde podle něj přijede armáda s tanky a černou stavbu nekompromisně zboří. Nyní se hájí tím, že vydání dodatečného povolení umožňuje stavební zákon. Na otázku, zda na jeho osobu byl vyvíjen nátlak, ČT řekl: „No, to bych teď asi raději nechal.“ 

Řízení kolem stavebního povolení provázelo i několik neobvyklých událostí. O stavbu se u pardubického primátora Jaroslava Demla telefonicky zajímal pražský primátor Pavel Bém, jehož známý Zbyněk Kareš je spolumajitelem firmy D+D Park. Některé schůzky Petra Dědka s nezávislými úředníky státní správy se navíc odehrávaly v kancelářích komunálních politiků na radnici. „Není to běžné, ale nebudu se k tomu vyjadřovat,“ dodal Vopršal.

Podnikatel a vrchlabský radní Petr Dědek
Zdroj: ČT24
Vydáno pod