Studenti ZČU vyzvali rektora, aby neodebíral tituly. Může jít ale o podvod

Plzeň - Rektor Západočeské univerzity (ZČU) v Plzni Josef Průša pozdrží odeslání prvních dopisů absolventům právnické fakulty, kterým hrozí odebrání titulu Ph.D. Vyzvala ho k tomu dnes skupina studentů, kteří v otevřeném dopise žádají, aby byl proces odebírání titulů během předvolební kampaně zastaven. Podle nich k odebrání titulů směřující aktivity děkana a krajského lídra ODS Jiřího Pospíšila a Martina Marka, člena akademického senátu fakulty a krajského lídra Strany zelených, slouží k jejich politickému zviditelnění. Rektor se chce se studenty nejdříve setkat, pak prý rozhodne, kdy bude v procesu pokračovat. Jak se ale ukazuje, jména některých studentů byla pod petici zřejmě zneužita.

Rektor Josef Průša během dne oznámil, že někteří studenti podepsaní pod peticí, které už univerzita kontaktovala, o ničem nevědí: „Dostal jsem informaci z fakulty elektrotechnické, že jejich studenti uvedení pod výzvou nic nepodepisovali a o ničem nevědí. Ve čtvrtek pověřím tajemníka, aby zkontaktoval ty ostatní a uvidíme.“ Podle některých lidí z univerzity i právnické fakulty by tak mohlo jít o podvod. „Je to snaha znervóznět ty, kteří se snaží kauzu dotáhnout do konce. Potvrzuje se, že tu někomu šlapeme na kuří oka,“ uvedl Pospíšil.

Martin Marek

„Pro odebrání titulů jsou věcné důvody, které našla i nezávislá komise rektora. To nesouvisí s politikou.“

Telefonát Miroslavy Vildové (zdroj: ČT24)

Děkan Pospíšil a člen akademického senátu Marek se ve vyjádření signatářů dopisu z různých fakult univerzity zastřešují akademickými svobodami a zatahují školu do nečistých předvolebních bojů. Proces odebírání titulů studenti přirovnali k honu na čarodějnice. Napadení absolventi se prý budou bránit a podle studentů univerzita nemůže u soudu obstát. Stamilionové náklady na soudní řízení pak prý mohou dostat školu do vážných finančních obtíží.

Prohrané peníze za soudní spory podle nich nutně mohou vést k finančním problémům na jiných fakultách, totálnímu finančnímu propadu všech fakult ZČU a zastavení vědeckotechnického rozvoje na univerzitě. Pod dopisem jsou podepsáni studenti z fakulty elektrotechnické, strojní, aplikovaných věd, zdravotnických studií, filozofické, právnické a pedagogické.

Pospíšil i Marek tvrdí, že nejde o volební kampaň a nemají zapotřebí se prostřednictvím kauzy zviditelňovat. „Pozice, kterou vykonávám, mi byla nabídnuta panem rektorem, neusiloval jsem o to. Mým cílem je školu zachránit a dát ji dohromady, nikoliv se tu zviditelňovat,“ uvedl Pospíšil. Zůstane-li v čele kandidátky ODS, bude prý zvolen i bez fungování na právnické fakultě. „Nejde o volební kampaň, první jména adeptů na odebrání titulu Ph.D. byla známa vloni v září, což je již tři čtvrtě roku,“ řekl Marek. 

  • Jiří Pospíšil autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1195/119430.jpg
  • Martin Marek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1524/152390.jpg