Během Obamovy návštěvy se Kohout sejde s Clintonovou

Praha - Během návštěvy prezidenta Baracka Obamy se ve čtvrtek na zvláštní schůzce setkají také ministři zahraničí Jan Kohout a Hillary Clintonová. Uvedl to mluvčí české diplomacie Filip Kanda. Ministři se sejdou po obědě, který pořádá prezident Václav Klaus na počest prezidentů USA a Ruska Baracka Obamy a Dmitrije Medvěděva. Ti předtím na Hradě podepíšou novou smlouvu o snížení jaderných zbraní.

Clintonová a Kohout budou jednat ještě před pátečním setkáním Klause a Obamy. Mohli by mluvit o navýšení počtu českých vojáků v Afghánistánu, úřednická vláda navrhuje navýšit misi o 55 vojáků, souhlasit ale musí sněmovna a hlavně levicové strany jsou proti. Dalším tématem na schůzce by mohl být protiraketový štít, o případném zapojení Česka ale zřejmě Američané budou jednat až s novou vládou, která vzejde z voleb. Podle pozorovatelů by česko-americká bilaterální jednání neměla přinést nic převratného. 

Kohout a Clintonová by měli pokračovat ve strategickém dialogu mezi ČR a USA, na kterém se obě země dohodly před dvěma lety. Dialog má za cíl snazší vzájemné konzultace o záležitostech mezinárodní bezpečnosti včetně hrozeb raketového útoku, mezinárodního terorismu, energetické bezpečnosti a spolupráce v ekonomické oblasti a ve vědě a výzkumu. Česko se tak zařadilo do úzké skupiny zemí s privilegovanými vztahy se Spojenými státy po bok Austrálie, Číny, Izraele, Japonska, Norska a Saúdské Arábie. 

Ministři zahraničí by se mohli dotknout také toho, že Spojené státy nemají už více než rok obsazen post velvyslance v Praze. Podle české diplomacie je jeho přítomnost potřebná pro udržení intenzity vztahů. Výběr diplomata je ale vnitřní věcí USA, doplnil Černínský palác. 

Původní záměr postavit v Česku protiraketový radar a v Polsku s ním propojené rakety Washington po nástupu Barack Obama zrušil. V Česku to u některých politiků vyvolalo rozčarování. Původní plán se totiž nezamlouval Moskvě, a tak krok Američanů mohli vnímat jako ústupek Rusku. Američané ale ujišťují, že nemění svůj přístup k středoevropskému regionu. O tom bude Obama přesvědčovat politiky z 11 zemí bývalého východního bloku na společné večeři.