Největší bezpečnostní nároky summitu? Obamova večeře

Praha – Bezpečnostně nejnáročnější částí summitu mezi Spojenými státy a Ruskem bude slavnostní večeře amerického prezidenta Obamy s představiteli středoevropských a východoevropských států. V Interview ČT24 to řekl ředitel Útvaru pro ochranu ústavních činitelů František Snopek. Právě jeho úřad má na starosti bezpečnost všech státníků, kteří do Prahy zavítají. Slavnostní večeře Baracka Obamy s evropskými státníky proběhne dnes večer po šesté hodině v rezidenci amerického velvyslance v Praze-Bubenči.

„Nejtěžším bodem bude večeře na rezidenci Spojených států amerických, protože tam se sejde deset prezidentů a premiérů. Vyblokování cest, tamní provoz, příjezd delegací v protokolárním pořadí, to vše je náročné zvládnout,“ uvedl Snopek. „Budova je v rizikovém místě. My uděláme všechno pro to, aby byla dostatečně zabezpečená,“ dodal.

Večeře se vedle Baracka Obamy zúčastní představitelé hostitelské země prezident Václav Klaus a premiér Jan Fischer. Do Prahy přicestují premiéři Bulharska, Chorvatska, Maďarska, Polska, Slovenska a Slovinska. Svou účast potvrdili také prezidenti Estonska, Litvy, Lotyšska a Rumunska.

Interview ČT24

Vzhledem k pestrému složení nelze předpokládat konkrétní téma hovorů. Obama bude chtít zavést řeč zejména na vojenskou spolupráci v rámci Severoatlantické aliance a bezpečnostní problematiku. Slavnostní tabule ve velvyslancově rezidenci - tzv. Petschkově vile - by měla skončit v půl deváté večer.

Hlavní podíl na bezpečí prezidentů nesou čeští bodyguardi

Baracka Obamu stejně jako Dmitrije Medvěděva bude po celou dobu jejich pobytu v Praze doprovázet český bodyguard z Útvaru pro ochranu ústavních činitelů. Právě česká instituce má v bezpečnostních otázkách hlavní slovo. Ochránci obou státníků mají jen poradní funkci.

„Oba týmy se pohybují na území České republiky, kde nemají žádné pravomoci. Pravomoci přebíráme my a oni se dostávají do role poradců a spolupracovníků. Pokud ale lze akceptovat některá jejich doporučení, tak je samozřejmě akceptujeme,“ potvrdil Snopek.

Útvar pro ochranu ústavních činitelů čítá na 1300 policistů a policistek. Vedle ochrany zahraničních návštěv a českých ústavních činitelů hlídají jeho pracovníci také diplomatické objekty (ambasády) a státní budovy – tedy Poslaneckou sněmovnu, Senát nebo Strakovu akademii. Při pražském summitu pošle útvar každý den do akce 380 mužů. Zajišťuje osobní bezpečnost státníka, převoz v koloně, bezpečnost hotelu i místa jednání.

Petschkova vila
Zdroj: ČT24