Ruský prezident dorazil do Prahy

Praha – Letecký speciál s ruským prezidentem Dmitrijem Medvěděvem přistál krátce po osmé hodině na pražském ruzyňském letišti. Letiště se kvůli tomu proměnilo v policejní pevnost. Do Prahy dorazil po jednodenní návštěvě Bratislavy. Z letiště zamířil ihned na Pražský hrad za prezidentem Václavem Klausem. Zítra ráno si Ruzyň bezpečnostní manévry zopakuje – přiletí americký prezident Barack Obama. Oba státníci podepíší v poledne ve Španělském sále Pražského hradu smlouvu o omezení jaderných zbraní.

Medvěděv je v Česku poprvé. Na ruzyňském letišti ho přivítal český ministr zahraničí Jan Kohout. Ruský prezident prošel špalírem čestné stráže a kolona limuzín pak zamířila na Hrad. Před jednáním je na programu brífink obou prezidentů. Po schůzce pozve Klaus Medvěděva na slavnostní večeři. Zúčastní se jí i premiér Jan Fischer a další čeští politici a diplomaté. Ruský prezident by měl přespat v hotelu Four Seasons v centru Prahy, z české metropole má odletět ve čtvrtek odpoledne.

Bezpečnostní opatření na Ruzyni byla mimořádná. Místo, které je i za normálních okolností nadstandardně chráněné, posílily stovky policistů. Všechny příletové a odletové haly prohlédli speciálně vycvičení psi, zkontrolovány byly i odpadkové koše.

Letadla amerického a ruského prezidenta mají na letišti absolutní přednost. Dokud jejich stroje nazastaví na letištní ploše, nesmí odstartovat ani přistát žádné jiné letadlo. „Ostatní letadla vyčkávají ve vzduchu a teprve až toto letadlo přistane, mohou přistát také, ta prodleva může být 20 až 30 minut,“ uvedla mluvčí Letiště Praha Michaela Lagronová. Speciální bezpečnostní opatření skončí na ruzyňském letišti v pátek, po odletu Obamy.

Americký prezident v Praze pošesté, ruský potřetí

Návštěva Dmitrije Medvěděva je za posledních dvacet let teprve třetí návštěvou ruské hlavy státu. Americký prezident je na návštěvě v metropoli za stejné období už pošesté. Jako první se v Praze objevil na pracovní návštěvě Boris Jelcin v srpnu 1993. Strávil tu jen 5 hodin. Podepsal mezistátní smlouvu o přátelských vztazích mezi oběma zeměmi, s tehdejším prezidentem Václavem Havlem si zašel na pivo do jedné z malostranských restaurací. Další návštěva proběhla až v březnu 2006. Vladimir Putin tehdy přiznal morální odpovědnost Ruska za okupaci Československa v roce 1968 a s českými politiky jednal hlavně o ekonomických vztazích obou zemí. Než Putin z Prahy odjel, zašel si do jedné z hospod na Kampě, kde si dal plzeňské pivo a klobásky s křenem a hořčicí.

Čtyři roky poté zavítal do Prahy Dmitrij Medvěděv. V Česku stráví necelý den a bude zde mít jediné dvoustranné jednání - s českým prezidentem Václavem Klausem. Spolu s Medvěděvem přiletěl ministr zahraničí Sergej Lavrov, ministr obrany Anatolij Serďukov nebo předseda bezpečnostní rady Ruska Nikolaj Patrušev.

Obama přiletí ve čtvrtek ráno

Medvěděvův americký protějšek, prezident Barack Obama, by měl do Prahy dorazit ve svém speciálu Air Force One zítra kolem půl deváté ráno. Školy v metropoli neplánují, že by se šly podívat se svými žáky do ulic na průjezd prezidentských kolon. Podle ředitelky základní školy Emy Destinnové na Praze 6 Ludmily Fišerové je to hlavně z bezpečnostních důvodů. Do vítání zahraničních návštěv se ovšem školy musely masově zapojovat za minulého režimu, naposledy v roce 1987, kdy do Prahy přijel tehdejší sovětský prezident Michail Gorbačov.