Summit pražskou dopravu výrazně nezablokoval

Praha – Přílet amerického prezidenta Baracka Obamy a především jeho cesta z ruzyňského letiště na Pražský hrad omezily pražskou dopravu. Zatímco včerejší přílet ruského prezidenta Dmitrije Medvěděva neměl výraznější vliv na provoz, příprava na Obamův průjezd zasáhla nejvýraznější ranní špičku. Nejohroženější byl dnes dopoledne kolem deváté příjezd do Prahy od Kladna, kde čekalo na cestující dvacetiminutové zdržení. Několik minut stála auta i na části Pražského okruhu i v nejbližším okolí Evropské ulice. Řada řidičů vůbec nevyjela, problémy tak byly jen ve chvílích, kdy městem projížděly prezidentské kolony a byla krátkodobě uzavřená i magistrála.

Odpoledne byl přes den provoz v metropoli velice plynulý. Na mnoha místech však ovšem stále platí zakaz parkování a také jsou po celý den uzavřeny některé ulice. Kolem druhé hodiny policisté uzavřeli i okolí hotelu Hilton, kde je ubytovaný prezident Obama.

Uzavřené ulice

  • Bubenečská (úsek Čs. armády – Českomalínská)
  • Čs. Armády (Jaselská – Bubenečská)
  • Hradčanské náměstí
  • Jaselská (Pelléova – Čs. armády)
  • Ke Štvanici (Rohanské nábř. – Sokolovská)
  • Pelléova (Pod Kaštany – Českomalínská)
  • Pod Kaštany (nám. Pod Kaštany – Pelléova)
  • Raisova (Eliášova – Bubenečská)
Reportáž Terezy Baldové a Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

Pražská doprava se oproti předpokladům v ranní špičce nedostala do výrazně problematického stadia. Ačkoli se magistrála v centru zaplnila asi o půl hodiny dříve než obvykle, vytvořily se kolony pouze na obvyklých místech – na magistrále, u Karlova náměstí a Jiráskova mostu nebo na Jižní spojce.

„Řidiči respektovali omezení, která byla dopředu avizována…Zřejmě opravdu vyhodnotili situaci a buď do Prahy dnes vůbec nezajíždějí, nebo využili jiný dopravní prostředek, třeba metro. Silnice jsou až mimořádně průjezdné,“ uvedla mluvčí pražské policie Ivana Ježková.

Pražská doprava se výrazněji zahustila až odpoledne kolem páté hodiny. Na stupni číslo 4 byla na Jižní spojce u Barrandovského mostu, dále ve Wilsonově, Legerově a Resslově ulici. Kolony vozidel stály také na Rašínově nábřeží směrem k Palackému náměstí. Pražskou dopravu jinak výrazně nezkomplikoval odpolední odjezd kolony z Pražského hradu na letiště s ruským prezidentem Medvěděvem kolem třetí hodiny. Plynulý byl i přesun prezidenta Obamy z Pražského hradu do hotelu Hilton, kam dorazil kolem čtvrté hodiny. Uzavřená byla odpoledne krátce i magistrála ve směru na Prahu 7.

Bezpečnostní situaci si dnes pochvaloval také policejní prezident Oldřich Martinů, klid je i z pohledu armády. „Všechno běží, jak jsme očekávali,“ řekl Martinů. Ocenil, že lidé respektují policejní opatření.

Ve chvílích, kdy Obama s Medveděvem na Pražském hradě jednali a pak
podepisovali dohodu, hlídkovalo v pražských ulicích přibližně 1 500 policistů a přibližně stejný počet specialistů z ochranné služby a dalších složek. A stejný program je čeká až do odletu prezidenta Obamy. 

Již od středy platí na mnoha místech zákaz zastavování. Ulice, kterými se prezidenti Ruska a Spojených států pohybují, jsou tak volnější. Přispěli k tomu i policisté, kteří nechali jenom do dnešního rána odtáhnout 31 vozidel. Parkovat se nesmí například na některých místech v Evropské ulici, v okolí Pražského hradu nebo v Bubenči. Všechny odtažené řidiče čeká pokuta za porušení zákazů zastavení, které před návštěvami instalovala Technická správa komunikací. „Nejvíce odtahů vozidel bylo provedeno z ulice Evropská, V Celnici a z Kosárkova nábřeží,“ uvedla mluvčí Správy služeb hlavního města Prahy Petra Janatová. 

Během cesty amerického prezidenta Obamy z letiště na Pražský hrad byly pro ostatní provoz uzavřeny úseky ulic Evropské, Gymnasijní, Pevnostní, U Brusnice a v ulicích u Pražského hradu – Jelení, na Mariánských hradbách, resp. v Keplerově. Po celý den je i pro pěší uzavřen samotný Pražský hrad včetně Hradčanského náměstí a Nových zámeckých schodů.