Rozsudek v kauze vojáků, kteří údajně zbili civilistu, nepadl

Tábor - Okresní soud v Táboře dnes odročil na neurčito případ tří vojáků, kteří údajně brutálně zbili civilistu. Čeká se na nové posudky. Soud trojici potrestal loni v lednu. Obhájce se ale odvolal kvůli podjatosti soudce, prý má jako bývalý důstojník armády za minulého režimu zkreslený názor na současné vojáky. Krajský soud stížnost zamítl a vrátil zpět.

Trojice obžalovaných předloni v dubnu podle státního zástupce před restaurací v Dražicích na Táborsku naložila muže do kufru auta a odvezla ho do lesa. Tam ho vojáci donutili, aby se svlékl, brutálně ho zbili a jeden ho navíc na krku pořezal nožem. Vojáci ho nutili, aby se přiznal, že je překupníkem drog a zbraní. Zdeptaného mladíka pak převezli na čerpací stanici v Milevsku a zavolali městskou policii, že dopadli drogového dealera.

Okresní soud vojákům už v lednu vyměřil nepodmíněné tresty, muži se ale odvolali a krajský soud případ vrátil k novému projednání. Antonína Krátkého poslal soud do vězení na 40 měsíců a Petra Dorockého a Jana Valu shodně na 30 měsíců. Obžaloba všechny tři viní z omezování osobní svobody a vydírání a Krátkého navíc z ublížení na zdraví a ohrožení pod vlivem návykové látky.