Klaus na Hradě přivítal dva nejmocnější muže světa

Praha - Český prezident Václav Klaus přivítal na Pražském hradě dva nejmocnější muže světa, amerického prezidenta Baracka Obamu a jeho ruský protějšek, Dmitrije Medvěděva. Americký prezident dorazil do metropole dnes ráno svým letounem Air Force One zhruba ve čtvrt na deset. Ihned po příletu zamířil na Hrad. Až poté dorazil Medvěděv, který je v Praze od středy. Medvěděv zastává prezidentskou funkci déle než Obama, a proto podle protokolu přijel jako druhý. Všichni tři státníci se za slunečného počasí společně vyfotografovali v zahradách Pražského hradu, pak Obama a Medvěděv zamířili do Hudebního salónku k bilaterálnímu jednání. Ve 12 hodin by měli ve Španělském sále podepsat novou dohodu o jaderném odzbrojení. Dokument nahrazuje smlouvu START, jejíž platnost skončila loni v prosinci.

Obamu stejně jako ve středu Medvěděva přivítal na letišti ministr zahraničí Jan Kohout. Obama se do Prahy vrací po roce, je tu podruhé. Loni v dubnu přijel na setkání s politiky Evropské unie na Pražském hradě. Při svém prvním veřejném projevu v roli prezidenta, který přednesl mimo území Spojených států, představil vizi světa bez jaderných zbraní. Dnešní uzavření smlouvy s Ruskem právě v Praze v sobě proto nese jistou symboliku.

Zatímco Medvěděv po jednání s Obamou a slavnostním obědě pořádaném prezidentem Václavem Klausem z Česka odcestuje, americký prezident se večer setká s prezidenty a premiéry 11 evropských zemí bývalého východního bloku.

Na neformální večeři v rezidenci amerického velvyslance bude chtít Obama představitele regionu ujistit o tom, že vztahy zastoupených států s USA se ani po podpisu nové smlouvy s Ruskem nijak nemění. Za Česko bude v rezidenci prezident Klaus a premiér Fischer. 


Obama po schůzce „jedna plus jedenáct“ zamíří stejně jako minulý rok do hotelu Hilton, kde přespí. V pátek před odletem zavítá šéf nejsilnější světové velmoci opět na Pražský hrad, kde se setká s Klausem. Po krátké soukromé schůzce budou jednat za účasti české a americké delegace.