U Hradu demonstrovala kvůli summitu desítka lidí

Praha - Poblíž Pražského hradu demonstrovala dnes dopoledne zhruba hodinu desítka lidí, které v souvislosti se summitem USA-Rusko svolala iniciativa Ne základnám. Zástupci iniciativy a jejich příznivci počkali na příjezd prezidentů USA a Ruska Baracka Obamu a Dmitrije Medveděva, kteří zde v poledne podepíšou smlouvu, jež má omezit stavy nukleárních zbraní obou největších jaderných mocností. Pražský hrad je kvůli summitu pro veřejnost uzavřen. Dalších sedm aktivistů z organizace Svět bez válek a násilí ve stejnou dobu na Smetanově nábřeží rozvinulo transparenty v češtině a angličtině požadující důkladnější odzbrojení. Jiné protesty se až do odjezdu amerického prezidenta podle dostupných informací již konat nebudou.

Aktivisté chtěli upozornit na to, že „likvidace starých a nepotřebných zbraní není žádné odzbrojování a že takovýto proces musí mít jasný a veřejně vyhlášený harmonogram“. Byli oblečeni do bílých kombinéz s nápisem „No bases“ a nesou transparenty s nápisy v ruštině a angličtině.

Iniciativa Ne základnám, která dlouhodobě vystupuje proti umístění americké radarové základny v Česku, podle dřívějšího vyjádření podpis dohody mezi USA a Ruskem vítá. Označila ji za „projev politického realismu, který přispívá také k posílení bezpečnosti Evropy a snižování napětí v globálním měřítku“.

Podle aktivistů jde zároveň o pragmatický ekonomický krok, protože udržování rozsáhlého arzenálu stárnoucích jaderných zbraní je finančně náročné. V odzbrojovacím procesu je však třeba dále pokračovat, uvedla iniciativa. Podle ní by bylo vhodné oznámit termín podpisu další smlouvy o snížení počtu strategických zbraní. „Jedině harmonogram vzájemného snižování počtu těchto zbraní je zárukou, že se slova začnou proměňovat v činy,“ uvedla iniciativa v prohlášení.

Další snižování počtu jaderných hlavic požadovali i aktivisté z organizace Svět bez válek a násilí. Nedaleko Karlových lázní na Smetanově nábřeží sedm z nich rozvinulo transparenty s nápisy „Nezastavme se na STARTU“ nebo „23.000 - START = NADĚJE“. Jeden z účastníků měl na sobě maketu atomové zbraně. „Není to protest. Podpis smlouvy START podporujeme. Chceme ale říct, že to nesmí být poslední krok. Na světě je stále 23.000 jaderných hlavic,“ řekla jedna z organizátorek Jana Jedličková.

Dokument, který dnes Obama s Medvěděvem podepíšou, nahrazuje smlouvu START, jejíž platnost skončila loni v prosinci. Prezidenti obou velmocí se již dříve dohodli, že nová smlouva do sedmi let sníží horní limit arzenálů rozmístěných bojových jaderných hlavic na 1550 z 2200 nyní domluvených v moskevské smlouvě o omezení strategických útočných zbraní, kterou v roce 2002 podepsali tehdejší prezidenti Vladimir Putin a Obamův předchůdce George Bush. Počet rozmístěných nosičů - tedy těžkých bombardérů, raket a ponorek - má klesnout na 700 kusů, státy mohou disponovat další stovkou nerozmístěných kusů této techniky.

Kolona amerického prezidenta míjí účastníky happeningu iniciativy Ne základnám, kteří se snažili dostat co nejblíže k Pražskému hradu, dějišti summitu USA-Rusko.
Zdroj: Stanislav Peška/ČTK