Řidiči kamionů v Německu uslyší varování před uzavírkami

Berlín – Nový výstražný systém pro kamiony, který zavádí na svých dálnicích Německo, má dát řidičům potřebné informace prostřednictvím jejich palubní vysílačky. Informace o uzavírkách a mimořádných událostech budou na německých autostrádách k slyšení v sedmi jazycích včetně češtiny. Silniční správa věří, že se jí díky novému systému podaří snížit počet nehod nákladních automobilů, které často zablokují provoz na rozkopaných úsecích dálnic a nezřídka mají i smrtelné následky.

Informační systém funguje v radiovém pásmu CB, jehož přijímače má většina dálkových kamionů. Řidiči si jejich prostřednictvím vyměňují informace o dopravní situaci nebo o policejních hlídkách. Nově se do jejich hovoru zapojí i oficiální hlášení. V místech, kde je potřeba opatrnost, se z radiostanice automaticky ozve tón podobný siréně následovaný varováním: „Pozor, nebezpečné místo!“

Na svých dálnicích zatím zavádí systém země Severní Porýní-Vestfálsko. Následně by se měl rozšířit také do Hesenska a Bavorska. Podle spolkového ministra dopravy Petera Ramsauera se postupně objeví v celém Německu. „Naším cílem je větší bezpečnost pro všechny účastníky provozu i pro pracovníky na dálnicích. Mají často životu nebezpečnou práci,“ řekl ministr.

Právě v Severním Porýní-Vestfálsku přijde v průměru každý rok při nehodách na rozkopaných úsecích dálnic o život jeden člověk a více než 20 dalších utrpí zranění. Upozornění vysílají malé vysílačky instalované na stavebních vozidlech nebo značkách informujících o uzavírce. Podle naladěné frekvence se mohou řidiči nechat upozornit v němčině, angličtině, polštině, ruštině, litevštině, turečtině nebo češtině.