Exstarosta Žabovřesk zaplatí 4 miliony za opuštění vazby

Brno - Bývalý starosta Brna-Žabovřesk Aleš Kvapil a bývalý tajemník této městské části Radovan Novotný možná budou na kauci propuštění z vazby. Na jejich žádost o tom dnes rozhodl Okresní soud Brno-venkov. Podle jeho mluvčího Michala Hoskovce zaplatí Kvapil kauci 4 miliony korun, Novotný dva miliony. Rozhodnutí je zatím nepravomocné, do tří dnů ho může napadanout státní zástupce. Návrhem na propuštění by se pak zabýval Krajský soud v Brně. Podle informací ČT má Aleš Kvapil také obstavený majetek. Tento krok měl navrhnout státní zástupce Ivan Hrazdira, který ale nechtěl nic komentovat.

Oba muži jsou podezřelí z korupce. Soud už ale v březnu zamítl jejich žádost, aby byli stíháni na svobodě. Změnil ale důvod vazby. Původně v ní byli oba muži proto, aby nemohli ovlivňovat svědky, nyní je to proto, aby se kvůli případnému vysokému trestu nevyhýbali stíhání.

Kvapil čelí obvinění, že spolu s Novotným žádali čtyřmilionový úplatek od podnikatele Jiřího Štopla, který chtěl v Žabovřeskách stavět futuristickou budovu Sonocentra. Přípravy výstavby podle podnikatele běžely hladce až do loňského prosince, kdy se na scéně objevil Novotný. „Setkali jsme se a bylo mi řečeno, že pan starosta do toho takzvaně zapíchl vidle,“ vzpomínal Štopl. Na další schůzku přišel Novotný s receptem, který měl problémy s výstavbou vyřešit, nejdříve si údajně řekl o čtyři a později o dva miliony korun jako úplatek.

Podnikatel si ale schůzku nahrával, stejně jako další čtyři setkání, kde už se objevil i starosta Aleš Kvapil. Částka na úplatek se postupně snížila až na milion korun, který také Štopl na poslední schůzce v označených bankovkách předal. Novotného poté zatkli policisté. Oba muži jsou ve vazbě od letošního února. Patřili k vlivným členům brněnské ODS, po propuknutí kauzy je ale strana vyloučila.

Vydáno pod