Nad bezpečností Obamy a Medvěděva bdí Věra z Krušných hor

Výsluní (Chomutovsko) - Ochranu českého vzdušného prostoru při příletu i odletu ruského a amerického prezidenta Dmitrije Medvěděva a Baracka Obamy zajišťuje také pasivní sledovací systém Věra. Jako základnu armáda zvolila Krušné hory, hlavní stanoviště má systém Věra u obce Výsluní na Chomutovsku. Přílet obou prezidentů na ruzyňské letiště se obešel bez problémů.

Velitel 531. praporu pasivních sledovacích systémů v Táboře Jan Hromek uvedl, že jejich úkolem je sledování cílů ve vyčleněném vzdušném prostoru. „Naším úkolem je zjišťování cílů v zájmovém prostoru, dopřesňování, a pokud by se tam objevilo něco nepatřičného, zprostředkujeme odpovídající reakci dalších složek armády,“ řekl ČT Hromek. Pasivní sledovací systém Věra obsluhuje od úterý u Výsluní devět vojáků z táborské posádky, misi ukončí v pátek.

„Systém nám neumožní rozpoznat přímo letadlo, ale radiotechnické zařízení letadla. Podle odlišností tohoto zařízení jsme však schopni poznat, o jaký konkrétní letoun se jedná. Upozornili bychom například na soukromé letadlo, jež by křížilo vzdušný koridor, kde se nacházejí stroje s VIP osobami na palubě,“ doplnil velitel roty Tomáš Verner.

Reportáž Marka Štětiny a Tomáše Vlacha (zdroj: ČT24)

Na ochraně českého vzdušného prostoru během schůzky obou státníků se kromě systému Věra podílejí i stíhačky Jas-39 Gripen, které zajišťují eskortu prezidentských speciálů od hranic na pražské letiště a zpět. Letouny jsou vyzbrojeny nabitými zbraněmi s cílem zabránit případnému útoku ze vzduchu, počítá se i třeba s možností útoku uneseným letadlem. „Pokud by se letadlo stalo předmětem teroristického útoku a mělo by to, nedej bože, dopadnout jako 11. září 2001, jsme připraveni použít zbraně,“ řekl pro ČT velitel letky Jaroslav Míka.

Pohotovost přímo v pražských Kbelích mají dopravní a útočné helikoptéry Mi-17 a Mi-24. „My hlídáme zase ta spodní patra vzdušného prostoru, aby nedošlo k proniknutí nějakého letadla či vrtulníku,“ konstatoval pro ČT pilot vrtulníku Mi-24 Radek Mičulek. Vojenské stroje létaly nad Prahou během příletů i odletů prezidentských speciálů i při podpisu smlouvy.

  • České vzdušné síly autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1561/156013.jpg
  • Armádní letoun autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1561/156017.jpg
  • Gripeny autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1561/156016.jpg
Vydáno pod