Studenti se na Facebooku znovu šikují proti státní maturitě

Praha - Studenti se znovu šikují proti státní maturitě. Na sociální síti Facebook založili skupinu Demonstrace proti státní maturitě 2011, podle které chtějí vyjít do ulic, až bude mít skupina 20 tisíc členů. Zatím jich má přes 6 000. Studentům se nelíbí, že by měli podle stejného zadání maturovat gymnazisté i absolventi středních odborných škol. Kvůli jednotným zkouškám dospělosti už studenti loni dvakrát demonstrovali, start maturit byl pak odložen na rok 2011.

„Jak někdo může nařídit systému různorodých škol stejnou závěrečnou zkoušku? Každá škola připravuje absolventy jinak, každá zastává jiné hodnoty,“ zlobí se zakladatelé skupiny. Je podle nich nespravedlivé, že by měl stejnou zkoušku z češtiny dělat gymnazista i kosmetička s maturitou. Kromě studentů kritizují nové zkoušky i někteří učitelé, petici proti maturitám dosud podepsalo 170 škol z celé republiky.

Ministryně varovala před zpolitizováním projektu

Proti maturitám začali v poslední době vystupovat i někteří sociální demokraté, z iniciativy jejich senátora Marcela Chládka se bude příští týden konat v Senátu veřejné slyšení o maturitách. ČSSD přitom spuštění státních maturit prosazovala už v roce 2008. Proti stávající podobě státních maturit se tento týden vyjádřil i volební lídr ODS Petr Nečas. Ministryně školství Miroslava Kopicová přitom už dříve varovala před zpolitizováním celého projektu.

Ministerstvo školství v současnosti propaguje nové maturity na mnoha akcích, kromě televizních spotů uspořádalo i maturitní veletrh, kde přesvědčovali zástupce univerzit o prospěšnosti jednotných zkoušek při přijímání na vysoké školy. Na zajištění zkoušek už byly vypsány stamilionové zakázky, v říjnu se má konat velká generálka.

Původně měly maturity začít v roce 2008, poté v roce 2010. Loni ale kvůli jejich údajné nepřipravenosti vyšlo do ulic na 7 000 studentů, nové zkoušky pak byly odloženy na rok 2011. Česká republika je jednou z mála evropských zemí, kde ještě jednotná zkouška není. Příprava zkoušek stála od roku 2000 342 milionů korun. Do roku 2011 pak spolkne dalších 285 milionů. V prvním roce konání se nových zkoušek zúčastní 107 tisíc studentů.

Příprava na maturitu
Zdroj: ČT24