Soud poslal gang Rumunů do předběžné vazby

Praha - Pražský městský soud poslal do vazby deset Rumunů, které v úterý zadržela v Praze protikorupční policie na základě evropského zatykače. Cizinci jsou podezřelí ze založení zločinecké skupiny, padělání platebních karet a podvodů, za což jim v jejich vlasti hrozí až dvacetileté vězení. Údajně byli součástí organizovaného gangu čítajícího několik desítek lidí, který prý působil i v dalších státech. Podle policie způsobila skupina škodu nejméně 20 milionů korun.

Policisté v hlavním městě původně zadrželi 31 Rumunů. Desítka cizinců, na kterou byl vydán eurozatykač, bude pravděpodobně předána zpět do jejich země. Další tři Rumuny obvinila protikorupční policie z padělání a pozměňování veřejné listiny. Stíháni budou v České republice, v případě odsouzení jim hrozí až tři roky vězení. Další čtyři cizince podezírají detektivové z obecného ohrožení z nedbalosti, zbytek zadržených propustili.

Česká protikorupční policie se na případu podílela na základě rumunské žádosti o právní pomoc. Do akce zapojila 150 policistů, kteří zasahovali na několika místech v Praze. Například ve Zlatnické ulici v centru hlavního města vyhodili podle serveru iDnes.cz cizinci při zadržování z okna tři počítače. Další notebook letěl prý z okna ve Štefánikově ulici na Smíchově a zasáhl policejní octavii.

V Rumunsku provedli tamní kriminalisté více než 90 domovních prohlídek a zadrželi zhruba 50 lidí. Údajný zločinecký gang působil podle policistů od počátku minulého roku. Mimo jiné se zabýval takzvaným phishingem, kdy se pachatelé snaží vylákat hesla či čísla kreditních karet podvodnými e-maily, a skimmingem, tedy kopírováním údajů z magnetických proužků a následným paděláním karet.