Dohoda s farmářkou Havránkovou stále není, termín byl do dneška

Hradec Králové – Do dnešního dne měly být podepsány smlouvy s farmářkou Ludmilou Havránkovou ohledně dokončení dálnice D11 až do Hradce Králové. K podpisu dohody ale zatím nedošlo. Mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka zdržení vysvětloval návštěvou amerického a ruského prezidenta v Praze, jednání prý budou pokračovat zítra a termín 23. dubna, kdy má premiér Fischer smlouvu předložit vládě, by neměl být ohrožen.

Smlouvy se podle Hanzelky připravují podle plánu a nyní se údajně budou precizovat. Na zítřejším jednání ale nebude vládní zmocněnec pro stavbu dálnice D11 Ivo Toman. Podle pracovnice jeho kanceláře Kateřiny Nohavové je na zahraniční dovolené.

K dohodě ohledně pozemků ale možná nedojde, Mladá fronta dnes uvedla, že jednání spěje ke krachu. Statkářka je prý přesvědčena, že vyjednávacímu týmu nikdy nešlo o dohodu, ale pouze o nalezení důvodů k vyvlastnění. „Já si své povinnosti vždy splnila v nejkratší době a nic nezdržuji. Průtahy dělá spíš druhá strana, která podle mě nejspíš stále nemá znalecké posudky ani nakreslené budoucí sjezdy k Hradci,“ řekla.

Poslední schůzka vyjednávacího týmu s Havránkovou, u které však nebyl zmocněnec Toman, se konala v Praze 18. března. Od té doby s farmářkou nikdo nejednal. „Pouze 19. března jsem umožnila úřadům vstup na svoje pozemky kvůli přeměřování. Ale to se mohlo udělat už před rokem. Ráda bych se pletla, ale mám takový dojem, že na mě chtějí svést, že se se mnou nedá jednat. A přitom jsem přistoupila na všechny podmínky,“ řekla Havránková.

Spor ohledně dostavby dálnice D11 trvá už 16 let, v únoru navrhla Fischerova vláda výměnu, podle které by měla Havránková za své tři hektary půdy na trase dálnice dostat jiné tři hektary a k tomu ještě dalších 130 hektarů státních pozemků do nájmu. Pokud ale k dohodě nedojde do 23. dubna, pak počítá vládní usnesení se zahájením vyvlastnění půdy farmářky. Ta už dříve uvedla, že s navrhovaným řešením souhlasí.

V roce 2008 se několikrát zdálo, že spor o pozemky bude mít brzké řešení. Vláda Mirka Topolánka v říjnu doporučila výměnu 253 hektarů z Pozemkového fondu za deset hektarů statkářky. Transakci mělo mimořádně provést ministerstvo zemědělství. Havránková tehdy návrh uvítala, stát však nakonec od tohoto řešení ustoupil.

Stavba dálnice D11
Zdroj: ČT24
Vydáno pod