Kohout: Protiraketový štít má být projektem NATO, Rusko se může zapojit

Praha - Ministr zahraničí Jan Kohout očekává, že nový plán na vybudování protiraketové ochrany USA bude projektem NATO, který bude otevřený a může se do něj zapojit i Rusko. Kohout to řekl po jednání se svou americkou kolegyní Hillary Clintonovou. Oba ministři zahraničí prý provedli inventuru česko-amerických vztahů, jedním z témat byla i účast českých vojáků v Afghánistánu.

Podle Kohouta má Česko zájem podílet se na projektu protiraketového štítu, konkrétní návrhy ale musí posoudit až nová vláda, která vzejde z květnových voleb. Proto zatím s Clintonovou neřešil, jak konkrétně by se mohla česká armáda do systému zapojit. Kohout pouze zdůraznil, že je pro Prahu důležité, aby byl štít prioritou NATO.

Ministr zahraničí také zopakoval, že protiraketový štít není namířen proti Rusku, jak se Moskva obává. „Předpokládám, že se Ruská federace zapojí do této protiraketové obrany v nějaké formě. Já doufám, že bude chtít, že bude vůle na její straně,“ uvedl Kohout. Proto se neobává toho, že by Rusko mohlo vypovědět dnes uzavřenou novou odzbrojovací smlouvu. Ruský prezident Dmitrij Medvěděv totiž dnes prohlásil, že je připraven spolupracovat na řešení problému protiraketové obrany.

Rozhovor s Janem Kohoutem (zdroj: ČT24)

USA o české účasti v protiraketovém štítu jednají již delší dobu. Původní plány George Bushe ale nakonec nová administrativa zrušila; v Česku měl stát protiraketový radar a v Polsku s ním spojené rakety.

Hillary Clintonová také na schůzce ocenila aktivity české armády. „Zaznělo ocenění, že jsme v Afghánistánu jednoznačně angažováni, a to nejen vojáky, ale i Provinčním rekonstrukčním týmem,“ konstatoval Kohout. Bavili se také o možném rozšíření českého kontingentu, jak to navrhuje úřednická vláda. V plánu je zvýšení počtu o 55 lidí. Není však jisté, zda čeští zákonodárci navýšení nad již schválených 535 vojáků odhlasují. Kohout zopakoval, že možností je posílit českou skupinu hlavně o lektory.

Ministryně zahraničí USA Hillary Clintonová na jednání s ruským prezidentem Dmitrijem Medveděvem
Zdroj: ČT24