Obama jednal s evropskými lídry o Afghánistánu i postoji k Rusku

Praha – Prezidenti či premiéři 11 zemí střední a východní Evropy dnes večer jednali s americkým prezidentem Barackem Obamou o nových strategických plánech NATO, energetické bezpečnosti, angažování jednotlivých členských zemí v Afghánistánu či budoucí spolupráci s Ruskem. Ta by podle státníků měla být průhledná a založená na naprosté důvěře, jak podotkl český premiér Jan Fischer, jeden z účastníků neformální večeře. O citlivém tématu protiraketové obrany se podle Fischera naopak jednalo pouze okrajově. Setkání skončilo po 21:00, americký prezident poté zamířil do hotelu Hilton, kde tráví noc před pátečním programem své návštěvy v ČR.

Americký prezident osobně projevil ochotu s východoevropskými lídry jednat a večerní recepci v rezidenci amerického velvyslance v pražské Bubenči taktéž formálně organizoval. Zástupce jednotlivých zemí Balkánu, východní Evropy či Pobaltí také vybral a pozval. Na okraj jednání poděkoval za spolupráci na misích v Afghánistánu a ujistil přítomné o „plném akceptování východoevropských regionů v euro-americkém prostoru.“ Český premiér Fischer na úvod tiskové konference zhodnotil celodenní program summitu Rusko-USA. „Myslím, že podpis smlouvy má význam nejen pro svůj obsah, ale také jako signál, že dvě supervelmoci mohou v této citlivé situaci jednat a hledat kompromisy,“ prohlásil.

Zájem o jednání s prezidentem Obamou projevili zástupci Bulharska, Estonska, Chorvatska, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Polska, Rumunska, Slovenska a Slovinska. Hlavním tématem zhruba dvouhodinového jednání přitom měl být možný negativní dopad dnes podepsané smlouvy na vztahy USA se spojeneckými státy NATO i novými členy EU.

Politici podle českého premiéra diskutovali také například o tom, jak složité bývá přesvědčit širší veřejnost ve vlastních zemích, aby se přidala k podpoře vládních návrhů na posílení vojenského angažmá v Afghánistánu. Nejde přitom jen o vojenské posily, ale i o budování týmů, které by pomáhaly cvičit a vzdělávat afghánské bezpečnostní síly a další infrastrukturu. „Nejde jenom o posílení vojenské části, ale především o budování struktur lidí, kteří tam budou působit jako cvičitelé, trenéři tamních obyvatel, a jak strašně záleží na tom, aby se nalezla dobrá komunikace mezi zeměmi, které se tam vojensky či hospodářsky angažují,“ dodal Fischer.

Slovenský premiér Robert Fico:

„Hovořili jsme především o Afghánistánu. Toto je, zdá se, top téma pro americkou administrativu. Převládá názor, že to je test úspěšnosti Severoatlantické aliance. Nikdo si nechce představit, co by se stalo, kdyby vojenské operace, operace na podporu této země, byly neúspěšné.“

Neformální setkání s evropskými státníky se konala v bubenečské rezidenci, kterou však po odchodu velvyslance Richarda Grabera až do jmenování nového konzula obývá americká chargé d˙affaires. Jednání zástupců několika států znamenalo pro pořadatele recepce obtížné přípravy. K večeři se podávala mezinárodní kuchyně, kde nechybělo kuře, mušle nebo kalifornské víno.

Obama před 21:30 vyrazil s prezidentskou kolonou k hotelu Hilton, kde stráví noc. Spolu s ruským protějškem Medvěděvem strávil v Praze přes 6 hodin, během kterých oba prezidenti stihli fotografování v zahradách Pražského hradu, soukromé jednání, ceremoniál podpisu nové smlouvy i slavnostní oběd. Jejich programy se poté rozešly. Zatímco ruský prezident v odpoledních hodinách odletěl zpět do Moskvy, Obamu čeká zítřejší dvoustranné jednání s českým prezidentem, premiérem i členy obou administrativ.

Zpět do Spojených států by šéf Bílého domu měl odletět v 11:15. Stejná cesta čeká i premiéra Jana Fischera. Jeho šestidenní návštěva začne v New Yorku, kde bude se zástupkyní generálního tajemníka OSN jednat o tom, jak zapojit Česko do některých hlavních činností OSN. Začátkem příštího týdne se přesune premiér do Washingtonu na mezinárodní summit o jaderné bezpečnosti.