Obama představil Klausovi nového velvyslance a odletěl z Česka

Praha - Americký prezident Barack Obama se na Pražském hradě sešel se svým českým protějškem Václavem Klausem, tento bod byl poslední akcí spojenou se summitem Rusko-USA. Jednání národních delegací se zúčastní i český premiér Jan Fischer. Oba prezidenti spolu jednali o rozšíření české mise v Afghánistánu, diskutovali i o dostavbě jaderné elektrárny Temelín a Spojené státy také oficiálně české straně podaly návrh se jménem svého nového velvyslance. Jeho jméno sice Klaus nechtěl prozradit, zmínil ale, že byl tento člověk v doprovodu amerického prezidenta a na závěr schůzky ho Obama dokonce Klausovi představil.

Post amerického velvyslance v Česku už není obsazen zhruba 15 měsíců, Klaus proto toto téma načal na včerejší večeři s Barackem Obamou. „A usmíval jsem se, když jsme devět hodin poté dostali návrh budoucího velvyslance,“ podotkl po dnešní schůzce. Pevně prý věří, že nový velvyslanec do Prahy přijede zanedlouho.

Podle serveru Euro.cz hodlají Američané do Česka vyslat experta na etiku Normana Eisena. „Tento poradce amerického prezidenta Baracka Obamy pro etické otázky by měl být dočasným šéfem americké ambasády,“ napsal server s odkazem na diplomatické zdroje.

Summit byl podle Klause velmi úspěšný

Podle Klause byly uplynulé tři dny velmi úspěšné. „Hodnotíme to tak my i oba prezidenti, kteří tady byli, a myslím, že to tak hodnotí i světový tisk,“ poznamenal český prezident, který summit hostil. S Obamou se dnes bavil také o rozšíření českého kontingentu v Afghánistánu. Vláda navrhuje navýšení počtu vojáků o 55, tento krok ale musí schválit parlament a ve sněmovně jsou ČSSD a KSČM proti. Klaus a Fischer proto americké straně vysvětlovali složitosti politického procesu v Česku.  

Oba prezidenti spolu hovořili také o nové strategické koncepci NATO a českém zájmu aktivně se podílet na její formulaci. Češi zdůraznili body svého zájmu. Nová podoba amerického protiraketového deštníku bude součástí obrany NATO, připomněl také český prezident.

V Praze pobyl Obama 26 hodin

Hned z Pražského hradu vyrazila kolona amerického prezidenta na ruzyňské letiště, zhruba v 10:45 se letoun Air Force One odlepil od země. Obama tak dnešní program zkrátil zhruba o půl hodiny, v Praze strávil necelých 26 hodin. Skončil tak třídenní maraton schůzek a jednání spojených se summitem USA-Rusko, na němž Obama ve čtvrtek s ruským prezidentem Dmitrijem Medvěděvem podepsal novou smlouvu o snížení počtu jaderných zbraní.

Dopravní omezení v Praze kvůli návštěvě amerického a ruského prezidenta potrvají ještě během dnešního dopoledne. Pražský summit však zkomplikoval dopravu v metropoli míň, než se čekalo. Doprava v Praze se tak obešla bez zásadních komplikací, řada řidičů totiž do metropole raději vůbec nevyjela. Ti, kteří ignorovali zákazy zastavení, našli svá auta na odtahových parkovištích. Některá dopravní omezení skončila už v noci, avšak většina jich zůstává v platnosti až do třetí hodiny odpolední.

Václav Klaus
Zdroj: ČT24