V pokračování sporu s Dělnickou stranou zastoupí vládu Sokol a Pecina

Praha - Vládu bude u Ústavního soudu zastupovat ve sporu o zrušení Dělnické strany opět advokát Tomáš Sokol spolu s ministrem vnitra Martinem Pecinou. Kabinet o tom dnes rozhodl na svém jednání. Schůzka tentokrát proběhla bez premiéra Jana Fischera, který odcestoval do USA, kde se počátkem příštího týdne zúčastní mezinárodního summitu o jaderné bezpečnosti. Vláda dnes schválila i soubor opatření, která mají pomoct zlepšit ovzduší v Moravskoslezském kraji. Neprošla naopak poslanecká novela, aby v radničních a krajských listech dostávala ze zákona širší prostor opozice. Projednání personální změny v pětičlenné sestavě vládních zmocněnců pro výstavbu dálnic kabinet z programu stáhl.

Nejvyšší správní soud Dělnickou stranu (DS) v únoru rozpustil. Rozsudek ale není pravomocný, DS proti němu podala ústavní stížnost. Její členové navíc houfně přestoupili do sesterské Dělnické strany sociální spravedlnosti, pod jejíž hlavičkou půjdou do voleb. Dělnická strana podle soudu podněcuje k násilí a usiluje o radikální změnu demokratického zřízení země. Vláda zároveň schválila návrh ministerstva vnitra, které argumenty DS uvedené ve stížnosti odmítá. Ministerstvo se například vymezilo proti názoru, že by návrh na rozpuštění strany byl podán účelově z důvodů poukazování DS na současné problémy společnosti, jako jsou například soužití s menšinami nebo nezaměstnanost.

Ovzduší v Moravskoslezském kraji by měl zlepšit souborvládníchopatření. Podle ministra životního prostředí Jakuba Šebesty jde například o možnost převést evropské peníze určené na modernizace čistíren odpadních vod na projekty ochrany ovzduší. Stát by měl financovat i ozdravné pobyty dětí z postiženého kraje. Ministr zopakoval, že vznikne meziresortní skupina, která spolu se zástupci krajů vyhodnotí provázanost národních a krajských koncepcí ochrany ovzduší. Hejtman Moravskoslezského kraje Jaroslav Palas (ČSSD) ale nevidí přesun financí z jedné oblasti do druhé jako dobré řešení: „Když se vytlouká klín klínem, tak to není nikdy dobře. Finanční prostředky na ekologické projekty v Moravskoslezském kraji by měly být navýšeny, a ne přesouvány, protože tento kraj je výrazně průmyslově zatížen.“

Brífink po jednání vlády (zdroj: ČT24)

Vážně nemocné děti z postižených oblastí budou dál operovány v ČR

Vláda schválila i pokračování humanitárního programu Medevac, který je určen pro vážně nemocné děti z oblastí postižených válkou či přírodní katastrofou. Vybraní dětští pacienti v Česku podstupují lékařské zákroky nezbytné k záchraně jejich života. V roce 2010 by v ČR mohly být léčeny vybrané děti s vrozenou srdeční vadou z Afghánistánu a Kambodže.

Počet trestných činů loni meziročně klesl o 3,2 procenta a byl nejnižší od roku 1992. Po jednání vlády, která dnes schválila strategii prevence kriminality do roku 2011, to oznámil ministr vnitra Martin Pecina. Důvodů poklesu kriminality podle ministra může být více, hlavním je ale zlepšení práce policie.

Vláda nesouhlasí s názorem ministerstva vnitra, že by se mělo Česko připojit ke sporu mezi Evropskou komisí a Radou EU ohledně zvýšení platů euroúředníků. Komise zažalovala členské státy proto, že si odsouhlasily jen poloviční navýšení odměn a důchodů pro zaměstnance EU, než navrhovala. Původní návrh, zvýšení o 3,7 procenta, je přitom vypočten na základě platných unijních pravidel.

Afghánské děti, které byly operovány v České republice.
Zdroj: ČT24
Vydáno pod